România are nevoie de un guvern cu puteri depline care să poată pregăti bugetul pentru anul următor și să semneze decizii precum majorarea pensiilor sau înghețarea amenzilor, atenționează ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, în emisiunea Ora de Profit.ro.
Emisiunea Ora de Profit.ro este difuzată în fiecare duminică, de la ora 12, la Prima TV.
Măsurile precum înghețarea amenzilor - pentru a nu fi corelate automat cu creșterea salariului minim, conform legii - și prorogarea pensiilor speciale sunt reglementate, anual, printr-o ordonanță de urgență cu măsuri fiscal-bugetare, pe care Guvernul o adoptă în ultimele zile ale anului. Ordonanța nu poate fi însă adoptată de către un Cabinet demis.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Cristian Ghinea, atac dur la Ora de Profit.ro față de partenerii de guvernare: Nu vom sta să aplaudăm ca pinguinii! Investiții negândite, făcute la plezneală!De asemenea, și pentru implementarea PNRR este nevoie de un guvern care să poată lua decizii, atenționează ministrul, apreciind, în acest context, că USR ar trebui să recunoască că a greșit mergând alături de PSD și AUR "într-o aventură în Parlament" pentru căderea Guvernului Cîțu în plină pandemie, creștere a prețurilor și în pragul iernii.
"Recunoașterea unei greșeli este un prim pas pentru a putea reface această coaliție", punctează Vîlceanu, făcând astfel apel la rațiune.
Ce spune despre ideea unui guvern minoritar susținut de PSD - mai jos în VIDEO
Întrebat dacă punctul de amendă pentru șoferi va fi majorat în raport cu creșterea salariului minim, decisă recent, ministrul a răspuns că la nivel guvernamental nu se dorește acest lucru.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Raluca Turcan anunță la Ora de Profit.ro: Ajutorul pentru facturi la gaze și energie va fi de 6 ori mai mare. Va fi o iarnă dificilă, îmi pare foarte rău că românii nu au fost pregătiți din timp. ANRE trebuia să aibă o mai mare preocupare"Amenzile și alte măsuri fiscal-bugetare fac obiectul unei ordonanțe de urgență pe care Guvernul o dă la finalul anului. În mod normal, ne-am dori ca această ordonanță să vină un pic mai repede, pentru că trebuie adoptată înainte de buget și ne-am dori ca bugetul să poată fi adoptat până la finalul anului, astfel încât toate instituțiile, unitățile administrativ-teritoriale să aibă un buget. Când întârzii cu bugetul, există probleme anul următor. Eu îmi doresc ca amenzile să nu crească. Nimeni nu-și dorește creșterea amenzilor, mai ales având în vedere conjunctura aceasta cu creșterea prețurilor. Este posibil să rămână la fel", a spus Vîlceanu.
În același timp, salariile demnitarilor rămân înghețate.
Calculele pentru perioada următoare sunt însă detaliate în VIDEO
Guvernul Cîțu, în care Vîlceanu este ministrul al Finanțelor, dar conduce interimar și Ministerul Transporturilor, a fost demis de către Parlament prin moțiune de cenzură. Nu este clar la acest moment care va fi componența viitorului guvern și nici ce partide îl vor susține.
Pensiile vor crește?
"Cel mai probabil da. Rămâne de văzut care va fi procentul de creștere. În principiu, la acest moment, avem în Legea pensiilor acea indexare a pensiilor cu inflația și jumătate din creșterea salariului mediu brut. Vom avea un guvern cu puteri depline și toate lucrurile acestea vor fi discutate mult mai concret", a răspuns Vîlceanu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) avertizează la Ora de Profit.ro: Sfătuim consumatorii să-și citească singuri contoarele, altfel pot veni facturi uriașe. Peste 12.000 reclamațiiMinistrul a precizat că majorarea va fi pentru toate pensiile, întrucât legea nu permite o creștere diferențiată a unor pensii și a altora nu.
Pensiile primarilor ar urma să rămână prorogate și anul următor
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Ora de Profit.ro - Ultimele anunțuri pentru școala de mâine. La evaluare să nu fie fratele sau părinții. Nici eu nu eram pregătit pentru online. Mască cu excepții. Mesaj pentru părintele/ elevul speriatÎnrebat despre pensiile speciale ale primarilor, prevăzute de Codul administrativ, dar prorogate pe final de 2020, astfel încât să nu intre în vigoare de anul acesta, ministrul a precizat că acestea vor fi amânate în continuare.
"În momentul de față sunt prorogate și rămân prorogate în continuare. Nu suntem un guvern care să promovăm pensiile speciale. În momentul de față, la Ministerul Muncii este o comisie care analizează această problemă, a pensiilor speciale, și îmi doresc ca această discuție să se termine cât mai repede. La Ministerul Muncii să fie terminat acest proiect și să îl putem prezenta public", a afirmat Vîlceanu.
Întrebat despre bugetul pentru anul următor, acesta a declarat că Guvernul își menține obiectivul de reducere a deficitului.