EXCLUSIV Finanțele, MAI și ANAF caută soluții să acorde mai rapid numere de identificare fiscală ucrainenilor care se angajează. În lipsa NIF, aproape 500 de ucraineni nu pot fi înregistrați fiscal, în pofida faptului că au încheiate contracte de muncă

EXCLUSIV Finanțele, MAI și ANAF caută soluții să acorde mai rapid numere de identificare fiscală ucrainenilor care se angajează. În lipsa NIF, aproape 500 de ucraineni nu pot fi înregistrați fiscal, în pofida faptului că au încheiate contracte de muncă
scris 23 mar 2022

Ministerul Finanțelor caută soluții, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și ANAF, pentru a rezolva cât mai rapid problema alocării de NIF (Număr de Identificare Fiscală) ucrainenilor care se angajează în România, potrivit informațiilor Profit.ro. În lipsa NIF, chiar dacă au un contract de muncă încheiat, angajatorul nu poate declara și plăti la ANAF prin declarația 112 (D112) obligațiile pentru aceștia, cea mai importantă fiind contribuția la sănătate, în baza căreia ucrainenii care s-au refugiat în România devin asigurați în sistemul medical. De la declanșarea războiului din Ucraina, în România s-au angajat aproape 500 de ucraineni.

Potrivit informațiilor Profit.ro, departamentul Inspectoratului General pentru Imigrări este subdimensionat pentru situația actuală, iar întârzierile pot fi și de ordinul lunilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot la Imigrări se procesează în această perioadă și un număr mare de dosare pentru muncitori străini pe care angajatori din România vor să-i aducă din alte țări. Contingentul pentru anul acesta a fost stabilit la 100.000 de muncitori străini. 

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Printre variantele avute în vedere se numără suplimentarea personalului de la Imigrări, dar și posibilitatea ca ANAF să acorde aceste NIF, chiar și cu caracter temporar.

"Procedura de angajare a fost simplificată. Dă o declarație tip, inclusiv la experiență profesională și l-ai angajat. Problema apare la înregistrarea fiscală, ei neavând CNP, trebuie să li se aloce un Număr de Identificare Fiscală (NIF). Cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări sunt puțini și foarte solicitați acum, inclusiv de dosare pentru cei din contingentul anual de lucrărori străini (în limita a 100.000 pentru 2022, n.r), astfel că lucrurile se mișcă greu la ei. Ar putea să ajute și ANAF în ce privește eliberarea NIF. În practică, folosim diverse artificii pentru înregistrare și corectăm când au NIF obținut. Prima problemă pe care o avem și trebuie să o rezolvăm este să aibă asigurare de sănătate", a declarat pentru Profit.ro Mihaela Grigore, expert în legislația muncii.

Guvernul a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că aproximativ 80.000 de cetățeni ucraineni au ales să rămână în România, dintre cei peste 500.000 care au trecut granița din cauza conflictului militar din Ucraina. Printre aceștia, sunt și 30.000 de copii, dintre care unii au fost preluați în grija statului.

Dintre cei care s-au refugiat în România, doar o parte se află în situația de a putea lucra, iar pentru unii dintre aceștia pot exista o serie de alte dificultăți, inclusiv în ce privește limba vorbită.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Ministerul Muncii a simplificat rapid accesul ucrainenilor pe piața muncii, în contextul declanșării războiului.

Aproape 500 de ucraineni s-au angajat

Numărul celor care s-au angajat în România de la debutul conflictului se apropie de pragul de 500, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.

"De la începutul războiului din Ucraina și până astăzi (marți, n.r.), numărul contractelor de muncă ale cetățenilor ucraineni înregistrate în Revisal a crescut cu 478 de contracte, respectiv de la 2.666 contracte înregistrate în data de 24 februarie, la 3.144 contracte înregistrate astăzi", a declarat, contactat de Profit.ro, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ucraina
ucraineni
angajati
anaf
ministerul finantelor
mai
imigrari
nif
contracte de munca