De acum, când sunați la ANAF și nu răspunde nimeni la telefon, vă puteți gândi că inspectorul fiscal pe care îl căutați ar putea fi ocupat să dea cu mătura sau cu mopul și să ducă selectiv gunoiul la tomberon, să șteargă praful sau să dezinfecteze cu biocide în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Potrivit unui document aflat în posesia Profit.ro, din cauza "constrângerilor bugetare", în cadrul regionalei ANAF Iași, AJFP Neamț a informat angajații că nu va mai asigura, în spațiile cu destinație de birouri, servicii de curățenie și dezinfecție cu biocide, pentru combaterea riscurilor generate de coronavirus, sarcinile urmând să fie preluate de funcționarii care lucrează în birouri. Totodată, materiale pentru curățenie ar urma să primească doar în măsura în care acestea vor fi alocate de la regională, fără să fie precizat ce se întâmplă în caz contrar.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Angajații ANAF nu au însă prevăzute astfel de sarcini în fișa postului și sunt nemulțumiți de noile obligații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Urmare a constrângerilor bugetare existente începând cu data prezentei, vă informăm că personalul ce efectuează curățenia în spațiile administrate de AJFP Neamț a primit dispoziție să efectueze serviciul de curățenie numai în spațiile comune - holuri, băi, săli cu publicul, casa scării, săli de ședințe. În spațiile cu destinația de birouri, curățenia va fi efectuată numai de către personalul propriu - funcționarii ce lucrează în respectivele spații. Gunoiul menajer va fi sortat pe două categorii, hârtie/plastic/sticlă și resturi alimentare, în două recipiente disincte, și evacuat zilnic de salariații biroului, respectiv în tomberoane exterioare pe categorii de gunoi. Minimum o dată pe săptămână sau de câte ori este nevoie se va face o igienizare generală a biroului, prin curățarea pardoselii, ștergerea prafului, etc", prevede documentul prezentat mai jos de Profit.ro.
Măsura de la ANAF a fost luată în contextul în care Guvernul a făcut eforturi să întocmească un buget în care să redică deficitul de la 9,8% anul trecut la 7,2% în 2021. Bugetul României are cele mai mici venituri din taxe și impozite din UE (cu excepția Irlandei, țară catalogată în numeroase rapoarte ca paradis fiscal), în timp ce cheltuielile sunt mari, în general apropiate de media UE. De exemplu, în 2019, veniturile statului din taxare directă, indirectă și contribuții de asigurări sociale au fost de 27% din PIB, față de o medie UE de 41% din PIB. Cheltuielile cu salariile bugetarilor și cu asistența socială (în principal pensii), cele mai mari ale bugetului, au fost în 2019 de 22,2%, față de o medie UE de 26,4% din PIB. Cu alte cuvinte, bugetul României are cheltuieli cam la fel ca celelalte state UE, dar venituri mult mai mici și încearcă să compenseze prin împrumuturi.
CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din TaiyuanNu este clar dacă măsura privind curățenia se aplică la nivelul ANAF sau este o decizie strict a regionalei Iași a Fiscului pentru a se încadra în limitele bugetare trasate de Guvern. Regionala Iași a ANAF are în componență șase administrații județene - AJFP Iași, AJFP Bacău, AJFP Botoșani, AJFP Neamț, AJFP Suceava și AJFP Vaslui.
Situații similare au mai fost întâlnite în ANAF, pentru anumite perioade, între contractele încheiate cu firme specializate, angajații fiind nevoiți să facă ei curățenie.
Decizia AJFP Neamț i-a nemulțumit pe angajați, care nu au prevăzute asemenea îndatoriri în fișa postului. De asemenea, utilizarea biocidelor ar putea necesita, în funcție de substanțele folosite, instructaj inclusiv de protecție a muncii.
CITEȘTE ȘI 5 cărți de citit recomandate pentru antreprenori"Am mai avut astfel de situații în ANAF, dar pauze între două contracte cu firme de curățenie, nu determinate de constrângerile bugetare. Nu este clar cum conducerea poate cere asta, mai ales utilizarea de biocide, unor persoane care nu au prevăzute activitățile în fișa postului. La ANAF, angajații ajung să facă și curat sau să asigure serviciile de pază ale unităților instituției, ceea ce este ridicol.
La fel, e ceva obișnuit ca angajații să își asigure din bani proprii consumabile la birou, să repare imprimante și altele. ANAF, chiar dacă se ocupă de colectarea veniturilor la bugetul statului, a fost tot timpul o victimă a politicienilor, în sensul că niciodată nu a primit fondurile necesare pentru a-și desfășura activitatea adecvat, nici măcar în ce privește relația cu contribuabili. Dovadă în acest sens sunt clădirile de-a dreptul părăginite, cu mobilier vechi și stricat, în care lucrează multe administrații fiscale și în care sunt primiți și contribuabilii care vin la ANAF. Plătitorii de taxe vin la ANAF, într-o căzătură de clădire, stau pe scaune vechi și rupte în condiții deloc plăcute, iar asta afectează prestigiul instituției și eficiența actului de administrare fiscală", a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.