Ministerul Finanțelor vizează un deficit bugetar de aproximativ 4,1% din PIB pentru primele zece luni ale anului, urmată de o execuție, în noiembrie și decembrie, care să țină deficitul anual sub 6,5% din PIB, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Estimarea de 4,1% din PIB la zece luni este bazată pe datele preliminare, pe care Finanțele le au deja pentru octombrie încă de la începutul lunii noiembrie, în timp ce datele oficiale vor fi publicate după data de 25 a lunii. Intenția de a ține deficitul sub 6,5% din PIB este surprinzătoare, dar se bazează pe execuția bugetară de până acum.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Totodată, este necesară o rectificare bugetară care să regleze situația pe final de an. Aceasta ar putea avea loc dacă se formează rapid un nou guvern, în timp ce, ca rezervă, o variantă mai complicată de rectificare ar putea fi trecută prin Parlament, sub formă de amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea rectificării bugetare din septembrie, aflat și acum în procedură de adoptare în Legislativ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: O execuție care să țină deficitul bugetar sub 6,5% din PIB ar fi benefică pentru finanțele statului, însă sunt riscuri ca deficitul să urce accelerat în noiembrie și decembrie, chiar dacă în ultimii ani Guvernul a mai renunțat la obiceiul de a lăsa plăți mari de la buget pentru ultimele luni ale anului.
De asemenea interesant: La nouă luni, deficitul bugetar era de 3,77% din PIB, în urcare de la 3,35% din PIB la final de august. O creștere de 0,3-0,4 pp din PIB din octombrie s-ar înscrie astfel în media lunilor precedente. Ținta de deficit bugetar (cash) pentru acest an, stabilită la rectificarea din august, este de 7,13%, iar o execuție la final de an sub 6,5% ar reprezenta o evoluție pozitivă pentru finanțele publice.
Un deficit bugetar mai redus poate fi obținut prin diminuarea cheltuielilor față de program, prin obținerea unor venituri mai ridicate sau printr-o combinație între cele două.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlinePotrivit informațiilor Profit.ro, în luna octombrie, plățile făcute de companii la bugetul statului au fost semnificativ mai mari față de ceea ce se înregistrează în mod obișnuit în această lună, astfel că pare să se mențină trendul pozitiv al veniturilor. Pe lângă plusul la venituri, o rectificare ar tăia fondurile alocate unor instituții, dar rămase necheltuite.
Sursele citate au afirmat că la rectificare ar trebui alocate fonduri în plus pentru sănătate, dar și pentru o suplimentare a transferului de la bugetul de stat la bugetul de pensii, după ce la prima rectificare, cea din septembrie, Guvernul a fost prea încrezător și a diminuat transferurile pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3,32 miliarde Iei, în principal ca urmare a așteptării privind creșterea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii. Întrucât evoluția a fost pozitivă, dar nu chiar la nivelul așteptărilor Guvernului, suma care ar trebui realocată acum este mai mică față de cele 3,3 miliarde de lei.
Un impact bugetar vor avea și măsurile pentru sprijinirea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale, însă povara la buget nu va fi semnificativă în perioada rămasă până la finalul anului.
Un alt element care suplimentează cheltuielile este alocarea de fonduri către primării ca ajutor pentru sistemele de încălzire centralizată. Guvernul intenționează, potrivit informațiilor Profit.ro, să aloce săptămâna următoare, ca sprijin primăriilor pentru cheltuielile cu încâlzirea, suma de 320 de milioane de lei, mai puțin față de cât au cerut primarii.
CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bunÎn contextul în care o mare parte a cheltuielilor bugetare este formată din costurile rigide, cu pensii și salarii, eventualele reduceri ale cheltuielilor bugetare au loc în multe cazuri prin realizarea unor investiții sub cele programate. În primele nouă luni, investițiile sunt sub program.
Rezervele Consiliului Fiscal
O execuție care să țină deficitul bugetar sub 6,5% din PIB ar fi benefică pentru finanțele statului, însă sunt riscuri ca deficitul să urce accelerat în noiembrie și decembrie, chiar dacă în ultimii ani Guvernul a mai renunțat la obiceiul de a lăsa plăți mari de la buget pentru ultimele luni ale anului.
Consiliul Fiscal a transmis, la rectificarea din august, că estimează un ecart nefavorabil în cuantum de circa 0,5% din PIB față de noua estimare de deficit bugetar de 7,13% din PIB, rezultat din nerealizarea probabilă a veniturilor din închirierea benzilor de frecvență 5G și necesarul suplimentar identificat de Consiliul Fiscal la nivelul cheltuielilor cu asistența socială.