EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private vin supărați la București, pentru OU 114

EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private vin supărați la București, pentru OU 114
scris 1 mar 2019

Acționarii celor mari 7 administratori de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezenți pe piața din România vin la București pentru a discuta cu autoritățile despre OUG 114/2018, având în intenție discuții, printre alții, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonard Badea, au declarat pentru Profit.ro surse autorizate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"Subiectul discuțiilor va fi cerința de capital impusă administratorilor prezenți pe Pilonul II, care până la finele anului trebuie să aducă fonduri de 3,7 miliarde de lei", arată sursele citate.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, pentru Pilonul 2, sunt prezenți NN, Allianz-Țiriac, Metropolitan, Generali, BRD, BCR și Aegon.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anterior, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii au transmis pentru Profit.ro, legat de o eventuală ieșire de pe piață din cauza OUG 114/2018, că toate scenariile sunt în analiză și că nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu a fost luată.

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

Cum a anunțat anterior Profit.ro, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit OUG 114/2018. 

Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%. La finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017. La debutul sistemului, în luna mai 2008, fondurile Pilon 2 au avut active de 86,45 milioane de lei, conform datelor ASF. Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 se situează la 7,25 milioane de participanți, de la 4,156 milioane în luna mai 2008.

La începutul săptămânii, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanța riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.

EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovați

La aceste declarații ale lui Lazea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat și a spus că afirmațiile nu reflectă, probabil, poziția BNR, care transmite, însă, oricum, prea multe mesaje nepotrivite.

În plus, acesta a afirmat că va invita administratorii fondurilor de pensii pentru a discuta pe subiectul capitalizării, dar întâlnirea nu a avut loc până în prezent și nici nu a fost programată una în acest sens.

Și Comisia Europeană a atras însă atenția, la rândul său, că Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital românească, care este deja subdezvoltată.

EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă

Președintele ASF, Leonard Badea, a declarat la Profit TV că instituția nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață.

"La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect", a spus Badea.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
actionari
tariceanu
badea
administratori
pilon 2