ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Grupul financiar ceh Penta Investments, care a cumpărat A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, cu Sensiblu și Punkt, preia și lanțul de farmacii Belladonna

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Grupul financiar ceh Penta Investments, care a cumpărat A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, cu Sensiblu și Punkt, preia și lanțul de farmacii Belladonna

Sursa foto:wikimapia

scris 1 mar 2019

Grupul financiar ceh Penta Investments, care în primăvara anului trecut a primit acordul Consiliului Concurenței pentru a cumpăra A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, preia acum și lanțul de farmacii Belladonna, controlat de Florin și Alina Gheorghiță și cu afaceri anuale, cumulate prin mai multe firme, de aproape 200 milioane lei, au transmis pentru Profit.ro surse autorizate.

Tranzacția a fost avizată acum și confirmă astfel informațiile anunțate de Profit.ro la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

Farmaciile Belladonna au fost lansate pe piața din București în 2001, având în prezent 93 puncte de lucru. Numele are originea în Atropa Belladonna, denumirea în limba latină a beladonei, cunoscută mai ales sub numele de mătrăgună. Beladona este o plantă folosită încă din antichitate, care, în doze mici, are acțiune antispastică, sedativă.

În urmă cu doi ani, brandul și-a poziționat circa 30 de farmacii sub sigla Farmacia 1, pe nișa low cost, care nu ar urma să fie incluse acum în această tranzacție.

Tranzacție finalizată: Cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale Rontis CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată: Cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale Rontis

În primăvara anului trecut, pentru a putea prelua A&D Pharma, care deține rețeaua de farmacii Sensiblu și Punkt, precum și distribuitorul Mediplus, cehii au agreat să cesioneze 18 farmacii din București și Timișoara. Aceasta pentru a nu încălca regulile concurenței, grupul Penta Investments fiind deja prezent în România prin operatorul de jocuri de noroc Fortuna, dar și cu farmaciile Arta, tranzacție anunțată de Profit.ro.

În urma analizei, Consiliul Concurenței apreciase că operațiunea generează suprapuneri atât pe  piața comercializării cu amănuntul, cât și pe piața comercializării cu ridicata de produse farmaceutice și parafarmaceutice. Acest lucru ar fi putut conduce la consolidarea poziției Glebi Holdings PLC pe piața comercializării cu amănuntul a produselor farmaceutice și parafarmaceutice. 

Surpriză: Belle Vie, virtualul lanț de farmacii, intră în insolvență după doar 6 luni. Afacerea - lansată de un fost șef al Casei de Sănătate Vaslui, ex-director la Rulmenți Bârlad și finanțatorul unei echipe de fotbal CITEȘTE ȘI Surpriză: Belle Vie, virtualul lanț de farmacii, intră în insolvență după doar 6 luni. Afacerea - lansată de un fost șef al Casei de Sănătate Vaslui, ex-director la Rulmenți Bârlad și finanțatorul unei echipe de fotbal

Grupul Penta, din care face parte Glebi Holdings PLC, este specializat în investiții pe termen lung. Penta are investiții în sectoare variate, precum: jocuri de noroc, servicii financiare, servicii farmaceutice, producție etc. În România, Grupul Penta/Dr. Max este activ în domeniul serviciilor de sănătate.

Penta Investment Group este acționarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive și jocuri de noroc, care în toamna lui 2017 a finalizat în România preluarea companiilor Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots și Slot Arena de la Fortbet Holdings, într-o tranzacție de 47 de milioane de euro. În acționariatul Fortuna, cu 10% din acțiuni, este Franklin Templeton Investment Funds, din grupul financiar care administrează și Fondul Proprietatea.

La finele anului 2017, conglomeratul chinez China Energy Company (CEFC) și grupul financiar ceh Penta Investments au depus o ofertă comună, vehiculată la aproximativ 500 de milioane de euro, pentru a prelua CME, care controlează și PRO TV, de la gigantul media american Time Warner.

Afacerile companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente pe piața locală au evoluat susținut în ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei, în 2012, la 47,87 miliarde lei, în 2017, estimările pentru anul trecut mergând spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei.

Acord semnat: Producătorul Marlboro intră pe piața de canabis, tranzacție de 1,8 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Acord semnat: Producătorul Marlboro intră pe piața de canabis, tranzacție de 1,8 miliarde de dolari

Creșterea afacerilor a fost însoțită și de o evoluție semnificativă a profitabilității. Dacă, în 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, în 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde lei, iar pentru 2018 a fost estimat un nivel cu 54% mai mare față de anul de referință 2012, de 2,53 miliarde lei. 

Profitabilitatea sectorului farmaceutic crește, dar, per ansamblu, jumătate dintre companii sunt îndatorate peste 80% și au un risc mediu-mare de insolvență. Mai mult de jumătate din firmele care lucrează în domeniu (62%) au datorii orientate pe termen scurt, iar aproape jumătate din companii (49%) au un ciclu de conversie a banilor negativ. 42% din companii sunt îndatorate peste 80%.

Tranzacție finalizată: Cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale Rontis CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată: Cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale Rontis

În același timp, piața pharma marchează o creștere de peste 11% a valorii medicamentelor eliberate către pacienți, la 15,23 miliarde de lei, volumul medicamentelor eliberate către pacienți în România fiind de 602,3 milioane cutii, în perioada octombrie 2017 – septembrie 2018, conform ultimelor date, în creștere cu 5,5% față de intervalul similar anterior.

În segmenul comerțului cu amănuntul, Topul investitorilor este condus, conform ultimelor date disponibile, de Sensiblu, urmată de Dona, Help Net, Catena și Ropharma.

viewscnt
Afla mai multe despre
a&d pharma
farmacii arta
penta investments
belladonna