România a fost anul trecut ținta mai multor atacuri cibernetice de amploare venite din spațiul estic, într-unul dintre cazuri specialiștii români reușind să identifice un virus informatic cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligența artificială, au declarat reprezentanți ai SRI.
Potrivit acestora, începând cu anul 2016, s-a înregistrat o explozie a atacurilor informatice în toată lumea, țintele fiind îndeosebi statele din Occident. Atacurile de acest fel au o mare complexitate, cu efecte pe termen mediu și lung și sunt foarte greu de detectat. Scopul lor nu este de a distruge infrastructura statului vizat, ci urmăresc extragerea de informații din instituții publice, a precizat sursa citată.
Pentru ca aceste atacuri cibernetice să aibă succes sunt alocate resurse umane, tehnologice și financiare impresionante. De exemplu, pentru a susține o campanie de acest tip atacatorii folosesc în jur de 2.000 de servere, iar costurile se ridică la sute de milioane de euro, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În anul 2018, România a fost, alături de alte state din Europa, ținta unor asemenea atacuri de mare amploare venite dinspre Est, fiind afectate mai multe instituții publice.
Ca o premieră, specialiștii din SRI au reușit să dea de urma unui virus cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligența artificială. Prin această tehnologie avansată a fost detectată o anomalie de comportament și astfel a fost identificat și malware-ul folosit de atacatori. În urma analizelor, a fost identificată atât zona de unde provenea atacul, cât și modul în care virusul extrăgea informațiile.