Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezenți pe piața din România au venit la București pentru a discuta cu autoritățile despre OUG 114/2018, cum a anunțat Profit.ro săptămâna trecută, cele două părți convenind să se revadă la finalul lunii, interval în care administratorii să se gândească în ce proiecte de parteneriat public-privat sau proiecte de infrastructură ar fi dispuși să investească, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Practic, guvernanții s-au menținut pe o poziție de forță, întrebându-i pe administratori dacă și cum ar vrea să se implice financiar în proiecte de investiții publice. La acest moment, fondurile de pensii private, în baza reglementărilor legale, investesc în principal în titluri de stat, anterior însă, pe fondul informațiilor de naționalizare a Pilonului II, fiind avansată și ideea direcționării banilor către un fond de investiții publice.
De altfel, la finele anului trecut, odată cu prezentarea OU 114/2018, ministrul Finanțelor anunța și o serie de intenții, fără detalii, inclusiv adăugarea parteneriatelor publice-private ca zonă de investiții pentru administratorii de pensii din Pilonul II.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"La următoarea discuție, administratorii trebuie să vină și cu cifre privind nivelul capitalului la care sunt obligați în alte state. În funcție de aceste cifre, și Guvernul este dispus să se gândească ce nivel al capitalului obligatoriu să impună", au arătat sursele, după discuția de acum.
În România, pentru Pilonul 2, sunt prezenți NN, Allianz-Țiriac, Metropolitan, Generali, BRD, BCR și Aegon.
Cum a anunțat anterior Profit.ro, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit OUG 114/2018.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovațiÎn plus, acesta a afirmat că va invita administratorii fondurilor de pensii pentru a discuta pe subiectul capitalizării, dar întâlnirea nu a avut loc până în prezent și nici nu a fost programată una în acest sens.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă"La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect", a spus Badea.