După o veste rea și una bună, o nouă fabrică din România, care abia s-a extins pe fondul războiului din Ucraina, intră în concordat preventiv

După o veste rea și una bună, o nouă fabrică din România, care abia s-a extins pe fondul războiului din Ucraina, intră în concordat preventiv
scris 19 dec 2024

Fabrica de echipamente și accesorii metalice Inox SA Măgurele, care anul trecut și-a extins obiectul de activitate în domeniul producției de armament și muniție, pe fondul războiului din Ucraina, intră în concordat preventiv.

Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
Schemă frauduloasă cu caracter transfrontalier privind TVA, în valoare totală de 85,91 milioane lei CITEȘTE ȘI Schemă frauduloasă cu caracter transfrontalier privind TVA, în valoare totală de 85,91 milioane lei

Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI.

Recent, ANAF a scos la licitație 2 mașini de ștanțat, 2 mașini de îndoit și 1 ghilotină Safan, estimate cumulat la valoarea de peste 3,8 milioane lei plus TVA, care este și prețul de pornire al licitației.

VIDEO Metrorex, nou anunț - unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni. Plus restricții de trafic CITEȘTE ȘI VIDEO Metrorex, nou anunț - unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni. Plus restricții de trafic

Bunurile menționate se află sub sechestrul Fiscului încă din 2022.

"Întrucât vânzarea de active aprobată prin AGEA din 18.11.2024 ,vânzare care ar fi permis plata cuponului de dobânda nr 12 și a rambursării principalului obligațiunilor emise sub simbolul INOX24E, nu s-a realizat încă, prin hotărârea CA din data de 13.12.2024 s-a hotărât depunerea cererii de deschidere a procedurii de concordat preventiv la Tribunalul Ilfov care face obiectul dosarului nr .3382/93/2024 și care are un prim termen în dată de 19.12.2024 la dosarul depus de către INOX SA", explică compania.

Inox SA, listată pe platforma AeRO Standard a Bursei de Valori București (BVB), a avut, pe 6 septembrie, o veste rea și una bună pentru investitori: ″Amânarea din motive tehnice, pentru 60 de zile, a plății cuponului de dobândă nr. 12 și a rambursării principalului obligațiunilor emise de INOX SA, cu continuarea aplicării dobânzii pe perioada referențiată″, dar și ″livrarea în luna curentă (septembrie 2024 – n.r.) a unui număr de 21.400 de unități specifice de producție în conformitate cu Codul CAEN 2540, contractate cu un partener strategic în luna mai 2024, care reprezintă 29,20% din cifra de afaceri aferentă anului 2024″.

România învinge la tribunal Parlamentul European și Consiliul UE, victorie pentru transportatori CITEȘTE ȘI România învinge la tribunal Parlamentul European și Consiliul UE, victorie pentru transportatori

Compania a precizat că plata aferentă bondurilor ″se va face din resurse proprii, având în vedere închiderea fără succes a plasamentului privat de obligațiuni corporative desfășurat în perioada 28.08.2024 – 06.09.2024″, cu care urma să fie refinanțată prima emisiune.

Codul CAEN 2540, adăugat de Inox SA la obiectul de activitate în mai anul trecut, desemnează ″Fabricarea armamentului și muniției (cu excepția componentelor esențiale ale unei arme și a muniției)″.

Ulterior, la jumătatea lunii iulie 2023, Inox SA a încheiat un contract de livrare a 40.000 de componente metalice non-esențiale pentru pușca de asalt AKM-47, ce urmau să fie produse prin intermediul noii linii tehnologice recent achiziționate atunci de către companie, ale cărei costuri fuseseră estimate la peste 390.000 euro, cu tot cu TVA.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Taxe pentru mașini electrice din China CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Taxe pentru mașini electrice din China

În raportul Inox SA pentru primul semestru al anului în curs se afirmă că, în perioada menționată, activitatea de producție a fost afectată de întârzierea semnării contractelor de execuție a produselor de apărare și că, din cauza legislației specifice domeniului, compania nu a putut obține toate aprobările necesare exporturilor pe anumite piețe, neprecizate, din afara UE.

Veniturile totale ale Inox SA au scăzut cu 57% în S1 2024, la circa 1,67 milioane lei, iar pierderea s-a cifrat la aproape 1,48 milioane lei.

Cei mai mari acționari ai Inox SA sunt compania de trading de produse militare de la sud de Dunăre Alguns EOOD, controlată de omul de afaceri bulgar Aleksandar Dimitrov Lyubomirov, și entitatea juridică cipriotă Ginerva Enterprises Ltd., fiecare cu câte 32,4211% din capital. Alte câteva sute de mici acționari individuali dețin cumulat 32,4211%, iar mai multe persoane juridice – 4,7042%.

viewscnt
Afla mai multe despre
inox sa
producție armament
licitație bunuri sechestru anaf