GRAFIC România încheie T3 pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE. Cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi. Se pregătește să ceară compensații

GRAFIC România încheie T3 pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE. Cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi. Se pregătește să ceară compensații

Maryia Kazlouskaya | Dreamstime.com

scris 2 oct 2024

România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), în pofida scăderii prețurilor în ultimele 2 luni de pe piața pentru ziua următoare, pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent, relevă analiza Profit.ro.

De ce este important Datele confirmă că România a fost cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi de pe piața europeană a energiei. Faptul că cele mai scumpe piețe europene ale energiei au fost cele din România, Grecia, Bulgaria și Ungaria confirmă decuplarea regiunii de celelalte piețe europene de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Industria românească merge tot mai prost și se adâncește în criză CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria românească merge tot mai prost și se adâncește în criză
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea interesant Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România va solicita compensații în următoarea ședință a consiliului de miniștri din UE pentru diferețele mari de preț al energiei pe piețele spot din estul Europei și cele occidentale, înregistrate în pofida unificării și interconectării piețelor.

În cel de-al treilea trimestru, prețul mediu al energiei cu furnizare în ziua următoare a fost pe OPCOM de 127,42 euro/MWh, România fiind urmată, în topul european, de Grecia, cu 125,9 euro/MWh, Bulgaria, cu 123,6 euro/MWh și Ungaria, 120,9 euro/MWh.

Comparativ, în aceeași perioadă, prețurile spot din Germania  și Franța au fost de 75, respectiv 51 euro/MWh.

GRAFIC România încheie T3 pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE. Cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi. Se pregătește să ceară compensații

România ocupă un loc fruntaș și în topul ceor mai scumpe piețe de energie din UE de la începutul anului și până în prezent, situându-se pe poziția a patra, cu un preț de 93,6 euro/MWh. Prețuri mai ridicate înregistrează doar Italia și Irlanda (cu 100 euro/MWh) și Grecia (cu 94,8 euro/MWh).

VIDEO Jimmy Carter împlinește 100 de ani, o aniversare inedită CITEȘTE ȘI VIDEO Jimmy Carter împlinește 100 de ani, o aniversare inedită

Comparativ, prețurile medii spot din Germania  și Franța din acest an au fost de 70, respectiv 48,5 euro/MWh.

Și în septembrie, România (cu un preț mediu de 109,6 euro/MWh) a ocupat poziția a patra, după aceleași state (Italia, Irlanda și Grecia).

În luna iulie, România a fost, așa cum a anunțat Profit.ro, liderul absolut al prețurilor la energie din UE, cu un preț mediu de 145,2 euro/MWh, urmată Bulgaria, cu 136,5 euro/MWh, și de Ungaria și Grecia, cu 135 euro/MWh. Comparativ, prețurile spot din Germania au fost în iulie de peste două ori mai reduse decât cele din România (67 euro/MWh), iar cele din Franța de peste 3 ori mai mici (47 euro/MWh).

FOTO Jumbo intră în premieră într-un nou oraș din România, pe o fostă platformă industrială CITEȘTE ȘI FOTO Jumbo intră în premieră într-un nou oraș din România, pe o fostă platformă industrială

În trimestrul al treilea, România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, a cărei capacitate de generare a fost serios afectată de bombardamentele rusești, regiunea fiind văduvită de 2 surse de enegie ieftină: cea regenerabilă din Occident, care, mai nou se pare că ajunge în Ucraina, și cea ucraineană, care era, în trecut, exportator net, cel puțin în perioadele cu cerere ridicată.

După cum a relatat Profit.ro, marii consumatori industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia s-au plâns oficial la Bruxelles de segregarea de facto din ultima perioadă a pieței europene unice de profil, regiunea Balcanilor confruntându-se cu creșteri masive ale cotațiilor angro la energie electrică, care nu au survenit și în Occident, și fiind lăsată să sprijine singură Ucraina, al cărei sistem energetic a fost distrus în bună măsură de agresiunea militară a Federației Ruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
spot
pzu
românia
ue