Senatorii au avizat recent un proiect de lege pentru a acorda părinților un sprijin financiar de până la 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară în vederea angajării unei bone, precum și un alt proiect care prevede acordarea, în anumite condiții, a unei indemnizații de 650 lei bunicilor care își cresc nepoții. Ambele proiecte au raport favorabil de adoptare și urmează a fi votate în plenul Senatului până la finalul acestei luni.
Inițiatorii proiectului de bani pentru bone sunt președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon, și președintele comisiei de administrație, deputatul PNL Florin Roman. Aceștia arată că România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de vârstă preșcolară. Totodată, mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată, iar angajarea unei bone este dificilă tot din motive financiare.
Propunerea legislativă ar trebui, în opinia inițiatorilor, să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă ante-preșcolară, în vederea concilierii vieții de familie cu cea profesională și încurajării ocupării pe piața muncii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma propusă a fi acordată ca sprijin financiar va fi stabilită în mod diferențiat, iar cuantumul maxim propus este echivalentul în lei a sumei de 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară.
Vor putea beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei.
Totodată, ajutorul pentru plata bonelor va fi diferențiat, în funcție de veniturile pe membru de familie:
Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar va fi acordat pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară, părintelui sau reprezentantului legal la care copilul locuiește în mod statornic și care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Înainte de terminarea primei sesiuni legislative din acest an, liberalii propuseseră un proiect similar, potrivit căruia persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la 3 ani să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la 3 ani, destinate achiziționării de servicii de asistență si îngrijire a copilului.
CITEȘTE ȘI Decizie finală: A fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-timeAl doilea proiect, este inițiat de parlamentari PNL și PMP, dar a avut susținere în comisia de specialitate și introduce beneficiul social denumit ”indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei”.
Conform propunerii legislative, pe perioada acordării stimulentului de inserție păriniților care se întorc la muncă înainte de terminarea concediului pentru creșterea copilului, oricare dintre bunici poate primi indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația, are acordul părinților acestuia/acesteia și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acesteia.
Cuantumul lunar al indemnizației este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție, la data depunerii inițiativei fiind de 650 lei.
Indemnizația încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserție al părintelui.
Similar indemnizației pentru creșterea copilului și stimulentului de inserție, pentru indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei nu sunt datorate impozit și contribuțiile sociale obligatorii.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Orban: Intenționăm să ne angajăm răspunderea pe Legea plafoanelor bugetareDupă cum a relatat Profit.ro, și la deputați, un proiect de lege privind indexarea anuală, cu 100% din rata inflației, a indicatorului social de referință (ISR), în raport cu care este calculată atât indemnizația de șomaj, cât și alocația de stat pentru copii, a primit raport favorabil din partea comisiei de specialitate și urmează să primească votul final în Camera Deputaților.
Valoarea ISR nu a mai fost actualizată de peste 10 ani și în funcție de ea este calculată inclusiv indemnizația pentru angajarea de bone propusă acum.
De asemenea, la un pas de adoptare în Camera Deputaților se află și o inițiativă care stabilește acordarea a 2 salarii minime în plus anual și vaccinare gratuită pentru toți profesorii, acordarea a 3 salarii medii la titularizarea cadrelor didactice în mediul rural, precum și acordarea la pensionare a 6 salarii medii pe economie cadrelor didactice cu 30 de ani vechime.
Nici jurnaliștii nu au fost uitați, urmând a fi scutiți de la plata impozitului pe venit, fie că e vorba de câștigurile prevăzute prin contractul de muncă, fie din drepturile de autor, potrivit altui proiect avizat de deputați. Măsura este justificată în contextul ”situației economice foarte dificile” în care se află mass-media.