În timp ce președintele Iohannis a declarat că este constituțional ca Guvernul să-și asume răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat, premierul Orban a declarat presei că el nu vorbit public de o astfel de ipoteză, obiectivul Executivului fiind adoptarea proiectului până la finele anului.
”În condițiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze, pentru orice tip de lege. Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului și, dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la Guvern și nu de la mine”, a spus șeful statului, întrebat dacă asumarea răspunderii Guvernului pentru legea bugetului pe 2020 ar fi o variantă bună.
”Este constituțional și este posibil să-și asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, a spus Iohannis, întrebat dacă ar fi de acord cu această opțiune a Guvernului.
CITEȘTE ȘI Aviz: Indemnizația de șomaj va fi majorată anual, asemenea alocației de stat pentru copiiCu câteva minute înainte de declarația președintelui, premierul Orban a fost întrebat și el de presă dacă Guvernul își va angaja răspunderea pe legea bugetului, dar a evitat să dea un răspuns clar.
”Dumneavoastră vorbiți de angajarea răspunderii, eu n-am vorbit încă de angajarea răspunderii. Obiectivul nostru este să finalizăm într-un termen cât mai rezonabil proiectul legii bugetului de stat și să-l trimitem în dezbaterea Parlamentului. Obiectivul nostru este acela ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la sfârșitul anului”, a declarat Ludovic Orban.
Acesta a confirmat doar informația anunțată în exclusivitate de Profit.ro privind angajarea răspunderii Guvernului pe legea plafoanelor bugetare, act normativ care precede legea bugetului de stat.