Guvernul va suporta din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 decembrie 2021, o indemnizație de 75% din salariul de bază pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului. Măsura a fost prevăzută de Executiv într-o ordonanță de urgență discutată în primă lectură miercuri și care urmează a fi aprobată în contextul creșterii fără precedent a cazurilor de infectare cu coronavirus și pregătirii închiderii sau restrângerii mai multor activități economice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a prelungit lunar starea de alertă, de la încetarea stării de urgență la 15 mai anul trecut, până în prezent, iar măsura suportării indemnizației de la buget a fost prevăzută până la 30 iunie 2021.
În anul 2020 au beneficiat de aceste indemnizații 103.988 de persoane, cu suma totală de 922 milioane lei, iar in anul 2021, alte 8.000 de persoane, cu suma totală de 192 milioane lei, conform datelor Guvernului.
Mai este important: Prin hotărârile de guvern adoptate în vederea prelungirii stării de alertă pe teritoriul României a fost legiferat faptul că, în funcție dc incidența cumulată la 14 zile, se adoptă o serie de restricții pentru desfășurarea anumitor activități economice, ajungând până la interzicerea acestora, in condițiile depășirii pragului de 6/1.000 de locuitori.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Acum, în ordonanță, Executivul arată că: ”În ultima perioadă, numărul de cazuri confirmate de infecție cu virusul SARS-CoV-2 înregistrează un trend accentuat la nivel european, România înscriindu-se în aceeași tendință. Asttel, conform datelor statisiice înregistrate, numărul localitaților cu cazuri active sunt în cteștere, fapt ce va conduce la adoptarea măsurilor legale pentru diminuarea impactului tipului de risc, având ca efect interzicerea/suspendarea/limitarea unor activități ecooomice, cee ce sunt de natură a genera prejudicii angajaților și angajatorilor, inclusiv în ceea ce privește plata salariului”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Legea care permite bugetarilor să muncească la stat, doar pe salariu, până la 70 de ani - adoptată de Senat. PSD și AUR au votat împotrivăPrevederile ordonanței
Pentru angajatori
- Suportarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temptarare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, a unei indeminizații de care benefitiază salariații, în cuantiim dc 75% din salariul debază corespuozâtor locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salariul mediu brut pe țară.
- De această măsura beneficiază salariații angajatorilor care întrerup temporar total activitatea, ca urmare a apșicării măsurilor de prevenție și control ale infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administrația publică centrală și/sau a hotărârilor Comitetului Nnțional pentru Sitiiații de Urgență sau a comitetului județean pentru situații de urgență, stabilite în funcție dc incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate.
- Măsura se aplică și salaraiaților angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, care nu beneficiază de concediu medical și care nu primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.
- Indemnizația este suspusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.
- Acordarea indemnizației se va realiza pe baza cererii, a listei persoanelor care beneficiază de indemnizație și a declarației de propria răspundere, care se transmit electronic la agențiilc județene pentru ocuparca furței de muncă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Salariul minim net va crește cu 10% de la 1 ianuariePentru profesioniști
- Suportarea din bugetul de stat alocat Minisierului Muncii și Protecției Sociale a unei indemnizații de maximum 75% din câștigul salariul mediu brut pe țară, astfel:
A) o indemnizațic de 75% din câștigul salariul mediu brut pentru:
- alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Cudul civil;
- avocații, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasîări cu minimum 25% moi mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depâșesc căștigul sularial mediu brut. Prin siniagma “au realizat încasări" se înțelege că în perioada dc referință au realizat veniruri din exercitarea profesiei, precum și orice alte venituri dintre cele prevăzute la art. 62 și 76 din Codul fiscal;
- persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe;
- persoanele care au încheiate convenții individuale dc muncă în baza Legii cooperației;
B) - o indemnizație de 73% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut pentru sportivi, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
CITEȘTE ȘI Guvernul își menține angajamentele față de Bruxelles: Vârsta de pensionare, egalizată pentru bărbați și femei până în 2035. Pensiile nu vor mai crește "ad hoc". Contribuția la Pilonul II, majoratăPentru indemnizația acordată se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, însă este scutită de contribuția asigurotorie pentru muncă.
Indemnizația se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțită de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Cererea se depune electronic la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene de persoana îndreptățită sau de cooperație, respectiv de către structura sportivă.
Cererea se depune lunar, pănă în ultima zi a lunii următoare celei pentru care solicită indemnizația. În sitiiația în care se depășește acest termen, indemnizația aferentă lunii respective nu se mai acordă.
În situația în care o persoană se încadrează pentru a beneficia atât de indemnizația în calitate de angajat, cât și în calitate de profesionist, atunci aceasta va beneficia de o singură indemnizație, în cuantumul cel mai avantajos.
Guvernul estimează că de indemnizație vor beneficia aproximativ 50.000 de angajați, 32.000 de salariați și 15.000 de profesioniști.
Impactul bugetar calculat pentru 2 luni este de 238,4 milioane lei.