Angajatorii care au majorat salariul brut al angajaților din domeniul IT și din cercetare-dezvoltare cu doar 20%, suficient pentru a nu le crește lor costurile totale, dar insuficient pentru a menține nediminuat netul angajaților după transferul contribuțiilor sociale, sunt câștigătorii schemei de compensare propuse de Guvern. Cei care au mărit, însă, salariile brute cu mai mult de 20%, pentru a-și proteja și personalul de scăderea netului, sunt perdanți. Și mai afectați sunt cei care au compensat scăderea netului doar prin bonusuri.
“Pe baza formulei de calcul pentru compensare prevăzută de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori și parțial sau deloc pentru alte categorii. Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis să majoreze salariul brut al angajaților din acest domeniu cu 20% să beneficieze, datorită schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totuși să precizăm că o majorare de 20% a salariului brut presupune că angajatorii doar și-au menținut costul pe care îl aveau la 31 decembrie 2018 în timp ce angajații au primit mai puțini bani”, arată pentru Profit.ro Raluca Bontaș, Partener Deloitte România.
Aceasta avertizează, însă, că pentru angajatorii care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salvează mare lucru.
Potrivit partenerului Deloitte, cei mai afectați în acest context sunt cei care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajații să nu aibă de suferit, dar care nu au făcut modificări ale salariului brut. “Această categorie de angajatori, deși a fost de bună credință, a menținut netul salariaților și deci și-a majorat costurile salariale totale, nu va beneficia de niciun fel de compensare. Deducerile propuse sunt în cuantum diferit în funcție de modul în care au procedat angajatorii și e cel puțin straniu, dacă nu îngrijorător, că dintre aceștia, cei dezavantajați vor fi cei care au încercat să își protejeze salariații”, spune Bontaș.
CITEȘTE ȘI Teodorovici: Trebuie să evităm situația în care angajații sunt obligați să vină cu bani pentru a-și plăti contribuțiileEa speră că schema, aflată din fericire doar în stadiul de proiect deocamdată, va fi îmbunătățită în urma dezbaterii publice, astfel încât să nu existe tratamente diferite pentru angajatori. Părerea specialiștilor nu a fost încă luat înb considerare, deși mediul de afaceri a avertizat încă de la momentul lansării proiectului legislativ prin care s-a realizat transferul de contribuții că vor exista implicații negative pentru anumite categorii, chiar și în condițiile în care angajatorii majorează salariile brute până la nivelul costului total pe care îl aveau cu angajații la 31 decembrie 2017.
Raluca Bontaș, partener Deloitte, constată că schema de ajutor propusă de stat îi dezavantajează pe cei care și-au protejat cel mai mult angajații
Proiectul aflat acum în dezbatere a fost propus tocmai pentru a rezolva aceste probleme și de aceea ar fi de așteptat să nu genereze altele, amintește Bontaș, precizând că ar fi bine ca deficiențele observate să fie remediate în cadrul dezbaterii publice, și nu după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit schemei de compensare propusă de Guvern, printr-un proiect de ordonanță de urgență, o parte din contribuția de asigurări de sănătate (CASS) datorată de programatorii IT și angajații din cercetare-dezvoltare va fi suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Măsura a fost considerată necesară pentru această categorie, după ce statul a transferat anul acesta contribuțiile sociale integral în sarcina angajaților, deoarece reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu ar fi putut compensa impactul pe salariul net ca în cazul altor categorii, în condițiile în care programatorii sunt scutiți de impozit pe venit.
Inițial, fostul Guvern voia să pregătească o schemă de minimis pentru a preveni reducerea veniturilor programatorilor după transferul contribuțiilor sociale la angajat, însă actualul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat că renunță la aceasta, pregătind în schimb o ordonanță de urgență cu un ”mecanism de compensare” pentru specialiștii IT, care nu va mai reprezenta ajutor de stat.
Facilitatea, valabilă pe parcursul acestui an, va fi condiționată de transferul contribuțiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017, și nu va fi valabilă pentru contractele individuale de muncă cu timp parțial.
CITEȘTE ȘI BNS anunță că a finalizat un instrument juridic pentru angajații cărora li se reduc veniturile și care vor să dea în judecată statulÎn domeniul IT sunt beneficiari de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor persoanele angajate care se încadrează în prevederile art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, în condițiile prevăzute prin ordinul comun al ministrului comunicațiilor și societății informaționale, al ministrului muncii și justiției sociale, al ministrului educației naționale și al ministrului finanțelor publice prin care sunt stabilite anumite condiții de acordare a facilității fiscale, printre care:
- angajații ocupă posturile specifice activității desfășurate, iar angajatorul are prevăzut în organigramă compartimente specializate de informatică;
- angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Persoanele care desfășoară același tip de activitate, dar sunt angajate în instituții publice nu beneficiază de această scutire și pe cale de consecință, prevederile din proiectul de ordonanță de urgență nu le sunt aplicabile, salariile acestora fiind majorate, de la 1 ianuarie 2018, ca urmare a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Guvernul a rezolvat până acum doar problema specialiștilor IT din instituțiile publice, prin acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017. De asemenea, programatorii cu studii medii care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior vor fi scutiți de impozitul pe salariu de la 1 februarie 2018.