Declarația Unică mai poate fi depusă până marți, 31 iulie 2018

Declarația Unică mai poate fi depusă până marți, 31 iulie 2018
scris 27 iul 2018

Declarația Unică mai poate fi depusă până marți, 31 iulie 2018, pe hârtie sau în format electronic, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

"Marți, 31 iulie 2018 este ultima zi în care se poate depune Declarația Unică. Contribuabilii persoane fizice pot depune Declarația online, prin intermediul aplicației care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro. De asemenea, Declarația Unică se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire", se arată într-un comunicat al MFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Președintele a promulgat legea prin care primăriile pot scuti populația și firmele de taxa pe apa de ploaie CITEȘTE ȘI Președintele a promulgat legea prin care primăriile pot scuti populația și firmele de taxa pe apa de ploaie

Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarete următoarele tipuri de venit realizat:

• venituri/pierderi din activități independente
• venituri din drepturi de proprietate intelectuală
• venituri din cedarea folosinței bunurilor
• venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real
• venituri din transferul titlurilor de valoare
• venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse și/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declarația Unică și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, și anume 22.800 lei. Dacă există această situație, în cadrul aceleiași Declarații Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa și subsecțiunea ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate”, aceasta fiind o premieră: prima declarație fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani.

În ce privește termenule de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România, amintește că:
• Impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declarației Unice)
• CASS în cuantum de maxim 2.280 lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018, dacă contribuabilul dorește să beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel târziu până la data de 15 martie 2019.
• Un aspect important de reținut este acela că, pentru veniturile realizate în anul 2017, Declarația Unică mai poate fi depusă în format hârtie, urmând ca, pentru anul 2018, să poată fi înregistrată la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spațiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obțină un certificat digital). De asemenea, în eventualitatea în care contribuabilul decide să înregistreze Declarația Unică pentru anul 2017 prin mijloace electronice, acesta va fi eligibil să beneficieze de un bonus de 5% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2018. Regulile și termenele de depunere a Declarației Unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia unica
ministerul finantelor