Crește necesarul de finanțare al statului pentru acest an, la 143,6 miliarde lei. Guvernul așteaptă, cel mai probabil în decembrie, împrumuturi de 3 miliarde de euro de la CE prin programul SURE

Crește necesarul de finanțare al statului pentru acest an, la 143,6 miliarde lei. Guvernul așteaptă, cel mai probabil în decembrie, împrumuturi de 3 miliarde de euro de la CE prin programul SURE
scris 23 nov 2020

Necesarul de finanțare al Guvernului crește pentru acest an la 143,6 miliarde de lei, din care volumul datoriei de refinanțat în anul 2020 este de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Anterior rectificării bugetare din această lună, deficitul bugetar era planificat la 91 miliarde de lei. Autoritățile așteaptă pe final de an împrumuturi de la Comisia Europeană (CE), prin programul SURE, de 3 miliarde de euro, dar împrumută accelerat și de pe piața internă, de la bănci, alți investitori și de la populație. După primele 10 luni din acest an, împrumuturile statului ajunseseră la circa 120 de miliarde de lei.

Datoriile mai vechi ajunse la scadență anul acesta, de 47,5 miliarde de lei, au fost contractate în trecut în diferite perioade. De exemplu, cea mai mare scadență de anul acesta a fost în septembrie, când a ajuns la maturitate o emisiune de eurobonduri de 2 miliarde de euro, bani împrumutați de pe piețele externe în septembrie și octombrie 2013, când la guvernare se afla alianța USL, formată în principal din PSD și PNL.

Urmărește-ne și pe Google News

Deficitul bugetar din acest an este unul record, de asemenea și necesarul de finanțare, în contextul în care criza cauzată de epidemia de coronavirus a pus presiune pe finanțele statului, veniturile fiind în scădere față de cele planificate, în timp ce cheltuielile au crescut puternic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit celor mai recente date privind execuția bugetară, deficitul a crescut în luna septembrie cu 12,5 miliarde de lei și a ajuns astfel pentru primele nouă luni la 67,27 miliarde de lei, 6,36% din PIB, comparativ cu 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB) în primele opt luni ale acestui an. În primele nouă luni ale anului trecut, deficitul bugetar s-a situat la 26,97 miliarde lei (2,62% din PIB). Creșterea cu 12,5 miliarde de lei în septembrie este cea mai mare creștere lunară a deficitului din acest an și reprezintă, probabil, un record lunar. Deficitul a urcat puternic ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru combaterea pandemiei de coronavirus, însă părea că ritmul încetinește în ultimele luni. Începând din martie, Guvernul a înregistrat deficite ridicate, martie - 10 miliarde de lei, aprilie - 8,8 miliarde de lei, mai - 12 miliarde de lei, iunie - 6,33 miliarde lei, iulie - 4,5 miliarde de lei și august - 5,1 miliarde de lei, în contextul în care impactul economic al epidemiei a afectat puternic veniturile bugetului, iar cheltuielile au crescut.

Potrivit calculelor Profit.ro, împrumuturile Guvernului după primele zece luni au ajuns la 118,3 miliarde de lei din emisiuni de obligațiuni în valută pe piața externă, precum și în lei sau valută pe piața internă, inclusiv de la populație. Dacă adăugăm alte 4,6 miliarde de lei împrumuturi ale Guvernului de la instituții financiare internaționale, totalul urcă la aproape 123 miliarde de lei. Guvernul a stabilit anul acesta record după record la împrumuturi.

Statul împrumută anul acesta 96 miliarde de lei pentru a acoperi cel mai mare deficit bugetar din istorie, aceasta fiind datorie nouă, care se adaugă soldului datoriei publice.

EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADET

Suplimentar sunt necesare în acest an împrumuturi de 47,5 miliarde de lei pentru a rostogoli datoria publică ce a ajuns la plată. Suma, calculată cel mai recent la 47,5 miliarde de lei de Ministerul Finanțelor, variază în principal în funcție de componenta în valută a acestei datorii.

Guvernul a continuat să se împrumute accelerat și în noiembrie și va încerca, probabil, să păstreze același ritm și în decembrie, obiectivul Ministerului Finanțelor fiind de a împrumuta cât mai mult de pe piața internă, astfel încât o parte cât mai mare din cele 3 miliarde de euro împrumutate de România prin programul SURE să intre în rezerva de valută a Finanțelor (buffer).

Rezerva de valută, care ar trebui să acopere circa 4 luni din necesarul brut de finanțare, are ca scop să ajute statul să se finanțeze la dobânzi cât mai bune, întrucât elimină presiunea necesarului de finanțare pe termen scurt.

La necesarul de finanțare actual, rezerva de valută ar trebui să fie de circa 10 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor