Indicatorul social de referință (ISR), care este luat în calcul pentru indemnizația de șomaj și toate formele de asistență socială, ar urma să fie majorat de la 500 lei la 1.200 lei, reprezentând o creștere de 140% față de valoarea actuală. Aceasta nu a mai fost majorată de peste 10 ani, din 2008.
Majorarea a fost adoptată de către senatorii opoziției. Aceștia au votat un proiect de lege inițiat în principal de PSD, ALDE și Pro România, care au guvernat până anul trecut, fără a decide o astfel de majorare.
De ce este important: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sau - până la deciziile politice de dublare, din ultimii ani - chiar și alocația de stat pentru copii. Coeficientul de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte se numește Indicele Social de Inserție (ISI), iar pentru alocația de stat pentru copil ar trebuie să fie de 0,168 din ISR.
CITEȘTE ȘI În curtea ta ești cine vrei tuMai este important: Valoarea ISR poate fi modificată prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă.
Maladie politică românească: Cât se află la guvernare, politicienii refuză majorarea ajutoarelor sociale. Devin extrem de generoși după ce pierd puterea
Profit.ro a relatat că, în 2017, tot parlamentari din PSD și ALDE, majoritate aflată atunci la guvernare, ar cu susținere USR, Pro România și PMP, au inițiat un proiect de lege privind indexarea anuală, cu 100% din rata inflației, a indicatorului social de referință. În 2018 proiectul a fost respins în Senat de majoritatea parlamentară și de guvermare, dar imediat ce a pierdut puterea, în decembrie anul trecut, aceeași majoritate a avizat proiectul cu raport de adoptare în comisia de muncă din Camera Deputaților. De atunci însă proiectul nu fost supus votului.
Este de remarcat că printre inițiatorii ambelor proiecte se numără fostul premier PSD, din perioada mai 2012-noiembrie 2015, Victor Ponta, care nu a băgat de seamă că ISR nu a fost majorat din 2008 decât după doi ani de la pierderea puterii. De aceeași ”lipsă de observație” dau dovadă acum foștii săi colegi de partid social-democrați.
Nu mai devreme decât anul trecut, după cum a arătat Profit.ro, Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a recunocut că ar fi riscat dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar fi majorat ISR. Guvernul Dăncilă a transmis în două rânduri Parlamentului că nu susține proiectul din motive de impact bugetar. Astfel, Executivul a calculat că impactul financiar al majorării ISR cu 100% din rata medie a inflației, pentru perioada 2018-2022, ar presupune o majorare cu 163,3 milioane de lei a bugetului asigurărilor pentru șomaj.
CITEȘTE ȘI Finanțele și ANAF verifică situația persoanelor care au beneficiat de șomaj tehnic, în contextul crizei COVID-19, și au constatat că nu mai figurează asigurați la sănătate”Raportarea prestațiilor sociale la ISR și plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creșterii economice din ultimii ani, protecția socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară și insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creșterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, arată acum aceiași inițiatori în noul proiect de lege.
Ei mai susțin că pandemia de Covid-19 riscă să excludă de pe piața muncii și să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până recent, aveau un loc de muncă, transformându-i în șomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale. ”Este o ocazie de a regândi și de a reașeza sistemul de protecție socială pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive”, arată acum foștii guvernanți.
Prin urmare, proiectul adoptat de Senat, stabilește, în primul rând, majorarea ISR la 1.200 lei.
În al doilea rând, inișiativa prevede ca modificarea anuală a acestuia, prin Hotărâre a Guvernului, în conformitate cu indicele anual prognozat al prețurilor de consum.
CITEȘTE ȘI După ideea cu angajarea pensionarilor, PSD propune transferul a 1% din profitul firmelor pentru a finanța avansul la creditele ipotecare ale tinerilorProiectul va fi transmis acum spre adoptare și vot final Camerei Deputaților.
Sematul a adoptat, tot cu privire la ISR, o propunere legislativă potrivit căreia cuantumul indemnizației de șomaj va crește o dată cu schimbarea modalității de calcul. Indemnizația se va calcula având în vedere 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) și nu 75% din acest indice, cum prevede legea în vigoare acum.