Guvernul a adoptat o hotărâre privind completarea măsurilor în starea de alertă, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu cele de izolare și carantină. Săptămâna trecută, când a prelungit starea de alertă, Executivul a fost obligat să aștepte ca Parlamentul să adopte noua lege privind carantina. Legea a fost promulgată sâmbătă de președintele Iohannis, în aceeași zi fiind publicată în Monitorul Oficial, iar de astăzi este în vigoare.
De ce este important: După ce Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituționale starea de carantină și internarea obligatorie, argumentând că „internarea obligatorie a pacienților cu coronavirus este o veritabilă privare de libertate”, la începutul acestei luni, Guvernul a adoptat cadrul legal pentru acestea, dar printr-un proiect de lege pe care l-a transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgență.
Noile reguli privind carantina în vigoare de azi pot fi văzute AICI.
Mai este important: Începând cu data de 17 iulie 2020, sterea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării. În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se menține obligativitatea purtării măştii de protecţie.
TOATE MĂSURILE DISPUSE ANTERIOR ȘI ÎNCĂ ÎN VIGOARE POT FI CONSULTATE AICI
Conform măsurilor aprobate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și prezentate de secretarul de stat Raed Arafat, hotărârea de Guvern reintroduce măsura carantinării pentru toate persoanele care intră în contact cu persoanele infectate, măsura izolării sau carantinării asupra persoanelor și carantinarea zonală.
Pentru situații speciale legate de evenimente precum naștere, căsătorie sau deces va putea fi analizată suspendarea temporară a carantinei, pe bază de documente justificative și prin decizie a Direcției de Sănătate Publică, care va preciza intervalul de suspendare și măsurile de prevenire necesare.
Se instituie măsura carantinării persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, care se dispune pentru fiecare persoană individual prin decizie a Direcției de Sănătate Publică competentă teritorial.
HOTĂRÂREA DE GUVERN PRIVIND IZOLAREA ȘI CARANTINAREA POATE FI CITITĂ AICI
”Practic, începând de astăzi avem din nou la dispoziție insrtrumentele pe care le are la dispoziție orice guvern din orice țară democratică și care să ne permită să luptăm eficient împotriva pandemiei”, a transmis, astăzi, premierul Orban.
Acesta a amintit că, în urma deciziei CCR, peste 900 de pacienți bolnavi de coronavirus au cerut externarea și peste 3.000 de persoane diagnosticate cu Covid-19 nu au fost internate pentru tratament în spitale, neexistând nici posibilitatea legală de a dispune izloarea sau tratamentul acestora la domiciliu. Orban a mai arătat că, de asemenea, în urma anchetelor epidomiologice nu s-a putut dispune măsura izolării celor care au intrat în contact cu persoanele infectate.