Costurile orare cu forța de muncă ale companiilor din România au avut, și în ultimul trimestru al anului trecut, cea mai substanțială creștere din Uniunea Europeană, 13,1% în ritm anual, de aproape 5 ori mai mare față de cea de 2,8% consemnată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de biroul de statistică Eurostat.
Ritmul de creștere a fost însă mai mic decât în cele două trimestre anterioare, când costurile cu forța de muncă ale firmelor din România, cele mai mari din UE, au urcat cu 15,5%, respectiv 13,9% față de anul precedent.
Conform clasificării Eurostat, cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din România, de 16,7%, a fost în sectorul construcțiilor (unde recent a fost introdus un salariu minim de 3.000 lei), în timp ce în servicii și industrie avansul a fost de 10,4%, respectiv 8,9%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România este urmată, în funcție de avansul costului orar cu forța de muncă în trimestrul al patrulea, de Letonia și Portugalia, cu creșteri de 11,8%, respectiv 10,3%. Singura țară din UE unde costul cu forța de muncă a scăzut este Malta, cu un declin de 0,5% față de ultimul trimestru din 2017.
CITEȘTE ȘI FOTO Trump a postat o imagine cu un cec de donație de 100.000 de dolari din salariu către Departamentul de Securitate Internă
La nivelul zonei euro, creșterea acestora costuri a fost de 2,3%.
Costurile cu forța de muncă includ obligațiile salariale brute, contribuțiile sociale ale angajatorului și alte impozite și taxe, fiind scăzute subvențiile primite de companii în legătură cu angajările.