Consiliul Concurentei a finalizat investigația privind posibile practici anticoncurențiale ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizație, angajamente ce elimină complet, imediat și definitiv îngrijorările ce au condus la declanșarea investigației, la sfârșitul anului 2015.
”Astfel sunt înlăturate restrângerile concurențiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale”, arată un comunicat emis marți de autoritatea de concurență, scrie News.ro.
De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului justiției propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurențial și includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale (în conformitate cu prevederile art. 66 alin. (2) dinLegea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Practic, aceste angajamente constituie un prim pas, esențial, în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor. UNNPR are un rol important și apreciem preocuparea sa, legitimă de altfel, pentru calitate și integritate, dar trebuie să existe și concurență pentru a avea calitate la preturi rezonabile. Angajamentele sunt eficiente și pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp, permițând înlăturarea imediată a îngrijorărilor, fără a avea vreun impact negativ asupra oricăror alte piețe, companiii sau consumatori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Investigația a fost declanșată sfârșitul anului 2015, ca urmare a adoptării de către UNNPR a unui cod deontologic (Hotărârea nr. 9/2015), conținând unele prevederi ce au creat îngrijorări din punct de vedere concurențial.
Acestea se referă la modalitatea de fixare și de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricții privind publicitatea individuală, inclusiv în ceea ce privește informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, respectiv în ceea ce privește popularizarea unor modele de acte și proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluții pentru spețe concrete.
Angajamentele au fost deja aprobate prin Hotărâre de către Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România și pot fi implementate chiar și înainte de aprobarea lor de către Consiliul Concurenței.
În același timp, Consiliul Concurentei a aprobat instituirea unui mecanism de montorizare combinat pentru a se asigura punerea în aplicare a angajamentelor asumate.