Comisionul pe care Guvernul vrea să-l elimine de la Pilonul II a adus jumătate din veniturile administratorilor fondurilor. Sumele câștigate până acum de administratori reprezintă 20% din profitul deponenților

Comisionul pe care Guvernul vrea să-l elimine de la Pilonul II a adus jumătate din veniturile administratorilor fondurilor. Sumele câștigate până acum de administratori reprezintă 20% din profitul deponenților
scris 3 oct 2017

Comisionul perceput din contribuțiile individuale de către administratorii Pilonului II de pensii, comision pe care Guvernul ia în calcul să îl elimine, constituie jumătate din veniturile administratorilor. Date oficiale arată că administratorii au câștigat până în prezent, atât din comisionul aplicat contribuțiilor, cât și din cel aplicat activului net al fondurilor, o cincime (20%) din profitul participanților la Pilonul II.

Pilonul II a fost lansat în septembrie 2007, când a început înscrierea salariaților la fondurile de pensii private obligatorii, dar primele contribuții au fost virate în luna mai 2008.

Urmărește-ne și pe Google News

În intervalul mai 2008 – iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare de la bugetul statului contribuții brute de 30,04 miliarde de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), analizate de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 6,93 milioane de participanți, ale căror conturi individuale de pensii erau administrate de 7 administratori. Datele ASF arată că activele nete au atins 37,18 miliarde de lei la finele lunii iulie.

Astfel, de la debutul sistemului, administratorii au reușit, prin randamentele obținute în urma plasamentelor în acțiuni listate, titluri de stat, obligațiuni și alte titluri, să sporească cu peste 7 miliarde de lei sumele acumulate în conturile participanților.

ING: BNR a cheltuit un miliard de euro pentru a ține cursul sub 4,6 lei/euro CITEȘTE ȘI ING: BNR a cheltuit un miliard de euro pentru a ține cursul sub 4,6 lei/euro

În schimbul serviciilor lor, administratorii Pilonului II percep un comision de 2,5% din contribuția individuală a fiecărui participant la fondul de pensii, cât și un comision din activul total net al fondului, plafonat la 0,5% pe lună.

Atât liderul PSD, Liviu Dragnea, cât și premierul Mihai Tudose au vorbit, recent, de posibilitatea stabilirii ca opționale a contribuției la Pilonul II, respectiv de eliminare a comisionului de 2,5% din contribuția individuală a fiecărui participant.

Un document oficial al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) relevă că, începând din 2008 până la mijlocul anului curent, administratorii de fonduri private au câștigat aproximativ 1,4 miliarde de lei cumulat din ambele comisioane, sumă care reprezintă 20% din profitul câștigat în aceeași perioadă de persoanele care contribuie la Pilonul II.

Conform datelor centralizate, sumele încasate din comisionul perceput contribuției inviduale lunare au fost mai mari față de comisionul perceptul activului total al fondului au fost mai mari în perioada 2008-2013.

EXCLUSIV Doar companiile de stat pentru care Guvernul a angajat finanțări internaționale ar putea rămâne cu manageri selectați prin concurs CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doar companiile de stat pentru care Guvernul a angajat finanțări internaționale ar putea rămâne cu manageri selectați prin concurs

În 2014, veniturile din cele două tipuri de comisioane au fost comparabile, de 92,3 milioane lei, respectiv 93,8 milioane lei, pentru ca în anii următorii sumele colectate de comisionul activului total al fondului să devină mai mari decât cele deduse din contribuții individuale. Astfel, în 2016, diferența dintre cele două venituri a fost de aproape 20 milioane de lei, la fel ca în prima jumătate a acestui an.

În total, în 9 ani de funcționare a Pilonului II, administratorii fondurilor au câștigat în total 674 milioane de lei din comisionul pentru activul net, respectiv 714 milioane de lei din comisionul pentru contribuția individuală.

Prin urmare, conform datelor ASF, dacă Guvernul va pune în practică eliminarea comisionului perceput la contribuția individuală, administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II își vor pierde aproape jumătate din veniturile anuale actuale, respectiv peste 45% din acestea, și nu este exclus ca în viitor acest procent să crească în funcție de evoluția pieței și deciziile guvernanțiilor.

La mijlocul lunii septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a arătat că Guvernul încă așteaptă analiza fondurilor de pensii administrate privat, care va fi elaborată de Casa de Pensii, și poate și o analiză a ASF, pentru a decide dacă se impune luarea măsurii ca Pilonul II de pensii să devină opțional.

Situatia comisioanelor incasate de administratorii fondurilor de al Pilonul II, 2008 - iulie 2017

Situatia comisioanelor incasate de administratorii fondurilor de al Pilonul II, 2008 - iulie 2017

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
pilonul ii
comision
administrator
fond
contributie
venit
profit
castig