Curtea de Apel București (CAB) obligă Therme Nord București SRL, compania care deține și operează aquapark-ul omonim, și firma de pază DAB Security SRL la plata de daune morale în valoare cumulată de 30.000 de lei către două persoane de etnie romă, care, potrivit unei decizii din mai anul trecut a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) despre care Profit.ro a relatat în exclusivitate, ar fi fost discriminate etnic la Therme.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Astfel, CAB a hotărât ca Therme Nord București să plătească daune morale de câte 5.000 de lei reclamanților, iar DAB Security – daune morale de câte 10.000 de lei acelorași persoane, adică în total 30.000 de lei.
Hotărârea instanței nu este definitivă, cele două companii având la dispoziție 15 zile pentru a face recurs.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În mai 2016, CNCD a decis că Therme Nord București și DAB Security s-au făcut vinovate în ianuarie anul respectiv, în două situații, de discriminare față de persoane de etnie romă și a sancționat cele două companii cu amenzi contravenționale. Detalii complete despre cele două cazuri, aici.
În ambele spețe, Colegiul Director al CNCD a luat măsuri mai dure față de firma de pază DAB Security, dictând în unanimitate două amenzi contravenționale a câte 10.000 de lei, plus obligația de a publica în presă rezumate ale celor două hotărâri de sancționare. În cazul Therme Nord București, hotărârile de sancționare au fost luate cu majoritate de 5 la 2, doi membri ai Colegiului făcând opinie separată, iar sancțiunile au constat în două amenzi contravenționale a câte 5.000 de lei fiecare.
De asemenea, în ambele situații, cele două firme sancționate au contestat deciziile CNCD în contencios administrativ, la CAB.
CITEȘTE ȘI OTP Bank, care a ajuns recent la un acord de preluare pentru Banca Românească, vrea să cumpere alte cinci bănci din regiune în următorii doi aniÎn prima dintre acestea, cele 4 persoane care au reclamat la CNCD că au fost victimele discriminării pe criterii etnice la Therme au formulat cereri reconvenționale la instanța de judecată, solicitând daune morale de la cele două companii. CAB a admis cererile a doar 2 dintre cele 4 persoane. În plus, instanța a respins contestațiile firmelor la deciziile de sancționare luate de CNCD.
În cea de-a doua speță, în care Therme Nord București și DAB Security au fost amendate pentru discriminare etnică în urma unei plângeri formulate de Mihai Neacșu, directorul ONG-ului Centrul Național de Cultură al Romilor, CAB a hotărât în aprilie anul acesta să respingă solicitările firmelor de anulare a hotărârilor CNCD privind impunerea de amenzi.
Therme Nord București a terminat 2016, primul an de funcționare al complexului acvatic, cu afaceri de peste 64 milioane lei (14,1 milioane euro), dar și cu o pierdere netă de 20 milioane lei (4,4 milioane euro). La Therme au lucrat anul trecut 427 de angajați.
CITEȘTE ȘI Decizie fără precedent: Suzuki reziliază contractul cu un dealer din România. Clienții din Timișoara pot merge cu mașinile în service la Arad sau la DevaÎn februarie, principalul asociat al companiei BSH Geothermie din Sibiu, care controlează Therme Nord București, a decis să se retragă din societate și să-și vândă participația de peste 50% din capital celui de-al doilea asociat ca importanță, firma germană STL Beteiligungs-AG, contra sumei de peste 2,2 milioane euro.
Cu o suprafață totală outdoor de peste 250.000 mp, Therme București este unul dintre cele mai mari centre de wellness, relaxare și entertainment bazat pe ape termale din Europa. Suprafața construcției indoor este de 30.000 mp și poate primi peste 4.000 vizitatori simultan. În iunie anul acesta, Therme a lansat cea mai mare plajă urbană din Europa – Sands of Therme. Investiția s-a ridicat la 5 milioane de euro și include 30.000 de metri pătrați de plajă, piscină tropicală, 1.500 de șezlonguri pe nisip, peste 600 de palmieri, 40 de măslini, terenuri de fotbal și volei și un Concept Beach Club.
Firma de pază DAB Security SRL, intrată în insolvență din august 2015, a terminat anul trecut cu pierderi de 1,97 milioane lei, cu 34% mai mici față de cele consemnate în 2015, la o cifră de afaceri de 4,78 milioane lei, în scădere similară, cu 34%, comparativ cu anul anterior.