Consiliul Concurenței a început o investigație sectorială în care se uită la afacerile retail din sectorul bancar. Consiliul vrea să afle de ce serviciile bancare sunt mai scumpe decât în alte țări și se va uita la conturile curente, credite și carduri.
“Ne uităm la comisioane – să vedem de ce e mai scump decât în alte țări”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului, în cadrul unei conferințe organizate în parteneriat cu Consiliul Patronatelor Bancare.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
“Nu credem că e prea concentrat sistemul bancar. Nu credem că explicația costurilor este din concentrare”, spune Chirițoiu, întrebat dacă fuziunile din ultima perioadă din sistemul bancar au impact asupra concurenței și dacă creșterea concentrării ar putea pune probleme.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consiliul se uită la costurile conturilor curente, ale creditelor și cardurilor pentru sectorul retail, ce include populația, persoanele fizice autorizate și întreprinderile mici și mijlocii, au declarat pentru Profit.ro oficialii Consiliului.
Instituția va angaja și o casă de sondaj pentru a măsura percepția clienților, cu 1.000 de respondenți pe fiecare segment și o marjă de eroare acceptată de +/- 3%.
“Ne uităm pe segmente, să vedem care sunt dobânzile, unde sunt băncile prezente”, spun oficiali Consiliului.
Dacă sunt disfuncționalități, Consiliul va emite și recomandări pe partea de legislație.
Consiliul se va uita, de asemenea, și pe segmentul noilor tehnologii, cum ar fi acela al transferurilor monetare, pentru a vedea care este impactul asupra concurenței.
După închiderea investigației sectoriale, ne putem aștepta, în general, la recomandări, dar au mai fost și situații când s-au deschis anchete, dacă au existat suspiciuni că este încălcată legislația.
Investigația va fi finalizată în iunie 2018.
Consiliul a publicat în 2013 concluziile unei anchete pe piața serviciilor de plăți prin carduri care a arătat că românii plăteau, la acel moment, cele mai mari comisioane interbancare din Europa, de 1-1,2%. Ulterior, în 2016, comisioanele au fost plafonate la 0,3% pentru cardurile de credit și la 0,2% la debit.