Comisia Europeană propune din nou stabilirea unei baze comune de taxare pentru companii la nivelul UE

Comisia Europeană propune din nou stabilirea unei baze comune de taxare pentru companii la nivelul UE
scris 25 oct 2016

Profitul impozabil în cazul multinaționalelor cu venituri anuale de peste 750 milioane de euro va fi calculat în baza unui set unic de norme fiscale la nivelul Uniunii Europene, potrivit propunerilor Comisiei Europene privind revizuirea modului de impozitare a companiilor în cadrul pieței unice.

Executivul de la Bruxelles încearcă să resusciteze astfel un proiect ce vizează înființarea unei baze fiscale consolidate comune a companiilor (CCCTB) pentru a reduce instanțele în care o companie evită plata impozitului pe profit într-un anumit stat membru prin devierea veniturilor către filiale din alte țări. Proiectul pentru înființarea CCCTB a fot lansat în 2011, însă nu a obținut acordul tuturor statelor UE, astfel că nu a putut fi implementat.

Urmărește-ne și pe Google News

“Datorită CCCTB, companiile vor dispune pentru prima dată de un set unic de norme, la nivelul UE, pentru calcularea profitului lor impozabil. Societățile vor fi în măsură să utilizeze un set unic de norme și să colaboreze cu autoritățile fiscale naționale pentru a depune o singură declarație fiscală pentru toate activitățile desfășurate în UE. Prin aplicarea CCCTB, timpul alocat anual activităților de asigurare a conformității ar urma să scadă cu 8%, în timp ce timpul alocat înființării unei filiale ar scădea cu până la 67 %, facilitând astfel instalarea societăților, inclusiv a IMM-urilor, în străinătate”, potrivit unui comunicat al CE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Schimbări dramatice în fiscalitate: Impactul va fi resimțit mai ales de multinaționale și de grupurile de companii CITEȘTE ȘI Schimbări dramatice în fiscalitate: Impactul va fi resimțit mai ales de multinaționale și de grupurile de companii

Spre deosebire de proiectul prezentat în 2011, noul sistem de impozitare a societăților comerciale va fi obligatoriu pentru marile grupuri multinaționale care au cea mai mare capacitate de planificare fiscală agresivă, garantând că societățile cu venituri globale de peste 750 de milioane euro pe an vor fi impozitate în locul în care își obțin realmente profiturile.

Totodată, noul sistem va soluționa aspectele asociate în prezent cu transferul profiturilor în scopuri fiscale, va încuraja companiile să își finanțează activitățile prin intermediul capitalurilor proprii și să privilegieze exploatarea piețelor în detrimentul îndatorării și va sprijini inovarea prin stimulente fiscale pentru activități de cercetare și dezvoltare care au legătură cu activitatea economică reală, arată CE.

Cotele impozitului pe profit nu vor fi reglementate de CCCTB, acestea urmând să fie stabilite, în continuare, de fiecare stat membru.

Propunerile mai vizează corectarea tendinței actuale din cadrul sistemelor fiscale de a privilegia datoriile în detrimentul capitalurilor proprii, oferind o deducere pentru emisiunea de capital, acordarea de deduceri “foarte consistente” în ceea ce privește costurile pentru cercetare și dezvoltare, de care vor beneficia mai ales societățile nou-create și societățile inovatoare care aleg să participe la noul sistem, precum și stabilirea unui sistem mai eficient de soluționare a litigiilor legate de dubla impunere în UE.

În ceea ce privește deducerile pentru emisiunile de capital ale companiilor, acestea vor fi sub forma unui procent fix, alcătuit dintr-o rată a dobânzii fără risc și dintr-o primă de risc, din noul capital al companiei.

“În condițiile de piață actuale, acest procent ar fi de 2,7 %. Această măsură ar încuraja societățile să caute surse mai stabile de finanțare și să apeleze la piețele de capital”, se arată în comunicat.

Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare și Consiliului UE pentru adoptare.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
baza fiscala consolidata comunca
ccctb
multinationale
impozit profit