Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, vineri seara, că agenția de rating Fitch a menținut ratingul de țară al României. ”În plus, agenția de rating spune foarte clar că PNL nu crește taxe în 2021”, anunță ministrul de Finanțe.
”Victorie! Fitch a menținut rating-ul de țară al României”, a transmis Cîțu.
De ce este important: Ratingul suveran, un indicator al bonității, este foarte important pentru costurile la care se împrumută statul. O retrogradare a calificativului suveran ar duce, cel mai probabil, la creșterea dobânzilor pentru împrumuturi. Coroborat cu necesarul mare de finanțare în contexul pandemiei de coronavirus, cu venituri în scădere și cheltuieli mai mari, o creștere mai puternică a dobânzilor poate pune probleme semnificative statului. De asemenea, ratingul suveran al țării este luat în considerare și pentru ratingurile marilor companii și altor emitenți din țara respectivă, astfel că o retrogradare a României poate duce la dobânzi mai ridicate și pentru marile companii sau pentru primăriile care au calificative din partea agențiilor de evaluare financiară.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADET”Agenția de rating spune foarte clar că PNL nu crește taxe în 2021 :«The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit (Guvernul PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficiență și pe măsuri specifice decât pe creșteri de impozite pentru a reduce deficitul - n.r)»”, mai spune Cîțu.
La rândul său, Fitch anunță că a confirmat ratingul pe termen lung în valută străină al României la „BBB-” cu o perspectivă negativă.
"Perspectivele negative ale României reflectă slăbirea finanțelor publice din cauza politicilor pro-ciclice din ultimii ani și a impactului pandemiei coronavirusului asupra performanței economice și fiscale. Deși Fitch se așteaptă ca economia să își revină din 2021, incertitudinea cu privire la evoluțiile politice, combinată cu creșterea infecțiilor coronavirus interne și globale, continuă să afecteze perspectivele economice și fiscale", arată agenția.
Fitch prognozează că deficitul guvernamental va ajunge un maxim istoric de 9,5% din PIB până la sfârșitul anului (de la 6,4% estimat în septembrie și comparativ cu proiecția bugetară revizuită de 8,6%), deoarece cheltuielile cresc rapid pentru a ajuta la combaterea pandemiei coronavirusului. De asemenea, reflectă impactul creșterii pensiei din septembrie, care a fost oricum redusă de la 40% până la 14%, și accelerarea cheltuielilor de capital. Fitch își bazează calculul și pe faptul că președintele Iohannis și Guvernul vor reuși să amâne majorarea procentului de creștere a pensiilor, un procent de 40% dorit de opoziție, până după alegerile parlamentare, din decembrie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta a ales Eximbank pentru un credit pe termen lung de 200 milioane de lei, o premieră pentru companieAgenția se așteptă la o reducere a deficitului guvernamental la 6,8% în 2021 și 4,5% în 2022. Raportul datoriei publice / PIB va crește de la 35,3% în 2019 la 45,9% din PIB în 2020 și la 50,7% în 2022. De asemenea, Agenția prognozează că economia României se va contracta cu 5% în 2020 și că măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie ar putea însuma echivalentul a 7% din PIB.
"Conform scenariului nostru de bază, economia va înregistra, în medie, un avans de 4% în 2021-2022, susținută de revenirea cererii interne și externe. Presupunem că unele dintre măsurile de sprijin vor fi prelungite în 2021, în special cele concentrate pe menținerea locurilor de muncă, însă acestea ar putea să fie insuficiente pentru a preveni o nouă contracție a economiei dacă măsuri de carantină similare cu cele din trimestrul al doilea vor fi introduse din nou. Există unele incertitudini cu privire la impactul pe termen mediu al pandemiei asupra României, deoarece unele sectoare din servicii precum tehnologia informației și comunicațiile ar putea beneficia, în timp ce micile firme din sectorul manufacturier ar putea suferi pierderi permanente", apreciază Fitch.
Rata șomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021, după care va scădea ușor în 2022.
"Bugetul pentru 2021 și cadrul fiscal pe termen mediu vor fi hotărâte de următorul guvern, astfel încât în prezent există o vizibilitate limitată asupra priorităților politice, dincolo de consensul între părți privind utilizarea fondurilor UE pentru cheltuielile cu infrastructura. Administrația PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficiență și pe măsuri specifice decât pe creșterea impozitelor pentru a reduce deficitul, dar acest lucru ar putea reprezenta o provocare, în special dacă creșterea este mai slabă decât se aștepta. Riscurile pentru consolidarea fiscală provin din experiența slabă a României în îndeplinirea obiectivelor fiscale din diferite administrații", atenționează Fitch.
Agenția își prezintă și viziunea asupra viitoarelor alegeri parlamentare.
"Sondajele dinaintea viitoarelor alegeri legislative indică un Parlament fragmentat, PNL probabil că va câștiga cea mai mare parte din vot. Partidul va încerca probabil să formeze o coaliție cu USR-PLUS, o alianță electorală pestriță cu o platformă anticorupție și o oarecare experiență la guvernare la nivel municipal. Cu toate acestea, cele două grupuri ar putea să nu aibă suficiente locuri pentru o majoritate și ar putea fi astfel forțate să se bazeze pe sprijinul ad-hoc al partidelor mai mici, care ar putea complica aprobarea reformelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Retailerul de modă LPP, cel mai mare din Polonia, și-a dublat capacitatea de depozitare din România, pe fondul COVID-19, printr-un contract cu belgienii de la WDPPSD, care a pierdut un sprijin semnificativ de la alegerile anterioare, dar este în continuare cel mai mare partid din actuala legislatură, încearcă să amâne alegerile până în martie 2021 pentru a-și reconstrui capitalul politic. Deși amânarea votului pare puțin probabilă în prezent, dacă va avea succes, aceasta va prelungi incertitudinea politică, în special în ceea ce privește cadrul bugetar și restabilirea creșterii pensiei cu 40%".
Ministerul Finanțelor a avut în ultima perioadă întâlniri cu reprezentanții agențiilor de rating pentru a le prezenta informații despre situația economică și pentru a-i convinge că decizia potrivită este menținerea calificativului. Atâta timp cât perspectiva rămâne, însă, negativă, autoritățile primesc doar timp pentru a stabiliza finanțele statului.
România are calificativ recomandat pentru investiții din partea celor trei agenții de rating, însă se află pe ultima treaptă a acestei categorii, cu perspectivă negativă, iar o retrogradare ar împinge ratingul de țară la junk, categorie nerecomandată investitorilor.