Premierul Marcel Ciolacu apără Legea cu măsuri antievaziune, care introduce însă, cum a anunțat Profit.ro, o portiță ce scapă numeroși evazioniști, dându-i exemplu pe Messi și pe Shakira.
„Dacă de la parchete îmi vine că nu e bine, nu am nicio problemă să modificăm. Au făcut Germania, toată lumea.
Marcel Avram este un caz celebru. Patronul de la Bayern Munchen - un celebru caz, Shakira, Messi, toată lumea! Le-au luat banii dublu și asta este. Nu că le luăm 15%, ci le luăm dobânzi, penalități, plus 15%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Unii bugetari nu primesc majorarea de 5% din ianuarie. Se amână reorganizarea și la agenții/autorități/instituții autonome din subordinea Parlamentului. UPDATE Ministerul confirmăVreți să-i băgăm în puscărie? Nu am o problemă, dar problema este că în ultimii 10 ani nu am băgat pe nimeni. Ah, pe Gică Popescu, bun, am dat lovitura! Și a și plătit prejudiciul. E falsă tema!”, a spus Ciolacu.
O instanță spaniolă a anunțat în iulie că a deschis o nouă investigație împotriva cântăreței columbiene Shakira în legătură cu acuzații de evaziune fiscală în ceea ce privește declararea veniturilor și a averii în 2018. Procurorii spanioli care instrumentau cazul respectiv afirmau că Shakira a evitat să plătească taxe în valoare de peste 14,5 milioane de euro și cereau o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare pentru aceasta.
Proiectul liderilor coaliției de guvernământ a fost slăbit semnificativ prin amendamente depuse de senatori PSD și care vor permite unui număr mai mare de evazioniști să scape de urmărirea penală plătind doar prejudiciul cu unele penalități, în timp ce la DNA și DIICOT ar ajunge mai puține cazuri de evaziune, relevă datele analizate de Profit.ro. Principala modificare adusă prin amendamente în Parlament, despre care Profit.ro a scris, este un amendament ar urcă de la 100.000 de euro la 1 milion de euro pragul până la care un evazionist poate plăti prejudiciul, plus o sumă suplimentară, pentru a scăpa de închisoare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilorMarcel Ciolacu a avut în ultima perioadă un discurs vehement împotriva fenomenului evaziunii, iar modificările aduse de PSD proiectului și votate inclusiv de PNL sunt în contradicție cu intențiile enunțate categoric de liderul PSD.
Situația sesizărilor penale făcute de ANAF
ANAF a sesizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri anul trecut, pentru prejudicii cauzate statului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Sesizările penale au urmat unor controale Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238. Media pentru cazurile de sesizări penale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce înseamnă că, potrivit amendamentelor aduse în Parlament legii Ciolacu-Ciucă, adoptată controversat de către întregul Legislativ în mai puțin de 24 ore, îi poate scăpa de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune.
CITEȘTE ȘI eFactură - ANAF și Ministerul Finanțelor organizează în decembrie două webinarii pe această temăPrincipala modificare adusă prin amendamente de către parlamentari ai PSD (cu susținerea PNL), anunțată de Profit.ro, prevede majorarea plafonului maxim al prejudiciului adus bugetului de la 100.000 de euro la 1 milion de euro, în cazurile de evaziune în care făptuitorul poate scăpa de pedeapsă dacă achită prejudiciul, și o sumă în plus, de la 15% la 100%, în funcție de etapa urmăririi în care plătește.
De ce este important: Rolul sancțiunilor cu închisoarea în cazul faptelor penale de evaziune este de a descuraja alte astfel de acțiuni. Opțiunea dată acum celor care comit fapte de evaziune de a evita închisoarea dacă sunt prinși și plătesc prejudiciul (plus dobânzi, penalități și o sumă în plus, de la 15% la 100%) nu va descuraja evaziunea, ci din contră, întrucât este doar o opțiune acordată evazioniștilor de a evita închisoarea. Inițiatorii argumentează că astfel vor ajunge mai mulți bani la buget, deși nu prezintă o estimare în acest sens, în timp ce, dacă acțiunea lor slăbește efectul legii de a descuraja evaziunea și se amplifică fenomenul, Guvernul ar putea pierde mult mai mulți bani.
Potrivit datelor prezentate mai jos, în activitatea de inspecție fiscală, ANAF a formulat în 2022 un număr de 238 de sesizări penale, cu o valoare totală de 457,2 milioane de lei (92 milioane euro). Rezultă astfel o medie a cazurilor de 386.500 euro.
CITEȘTE ȘI ANAF a efectuat în noiembrie aproximativ 4.000 acțiuni de control fiscal și alte aproape 4.000 de controale antifraudă, cu implicații fiscale de peste 660 milioane leiÎn ce privește Antifrauda, numărul sesizărilor penale a fost de 194, cu o valoare totală a prejudiciilor de 575,5 milioane de lei (115,8 milioane euro). Media s-a situat la 596.800 euro.
Rezultă, astfel, că ar fi afectate cele mai multe cazuri de sesizare penală din activitatea ANAF.
"Daca experții consideră, o să schimbăm. Dacă de la parchete nu e bine, nu am nicio problemă să o modficăm", a declarat premierul.