Internship-ul este un mecansm util pentru a ajuta tinerii să intre pe piața muncii, însă, atrage atenția CNIPMMR (Consiliul Național al Întreprinderiilor Private Mici și Mijocii din România), Legea internship-ului, adoptată recent de Camera Deputaților, deczională, se adaugă la inflația de reglementere și are mai multe deficiențe, inclusiv aceea că nu prevede o limită de vârsta pentru aplicare.
Documentul conținând regulile internship-ului a fost prezentat AICI de Profit.ro.
„CNIPMMR își exprimă susținerea pentru reglementarea de noi instrumente juridice puse la dispoziția tinerilor, în special pentru a dobândi experiență practică în vederea angajării. Contractul de internship constituie un instrument alternativ prin care angajatorii pot asigura pentru interni dobândirea de cunoștința teoretice și practice pentru o posibilă angajare, având în vedere și acordare primei de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană angajată dacă în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship se încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship și menține raportul de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni”, potrivit unui comunicat al CNIPMMR.
Din analiza proiectului de lege privind internshipul, organizația a identificat următoarele probleme:
1. Nu este specificată o limită maximă de vârstă până la care se pot incheia de către intern contracte de internship. Nu este stabilit niciun numar maxim de contracte de internship pe care o persoană le poate încheia.
2. În cazul absolvenților de învătământ superior, dispozițiile legii internshipului se suprapun cu Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, care dispun că “Stagiarul, pe perioada stagiului, se obligă să presteze muncă pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu, în baza unui contract individual de muncă și a contractului de stagiu”. De asemenea, se prevede că durata stagiului este de 6 luni. În aceste condiții nu este clar pentru angajatori când se încheie contracte de stagiu și când se încheie cele de internship, finalitatea fiind aceeași. Mai mult, având în vedere că perioada de internship este considerată vechime în muncă, un absolvent după un astfel de contract nu mai poate fi considerat în perioada de stagiu.
3. Nu este clarificată legătura cu dispozițiile din Codul Muncii privind perioada de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere, perioadă în care contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Contractul de muncă pentru internship a primit acordul final. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmele“Internshipul este un instrument eficient care se adresează tinerilor, ajutându-i în dobândirea de noi competențe. Noua legislație privind internshipul crează o inflație de reglementere, într-un domeniu care trebuie să fie foarte simplu și ușor accesibil. În acest monent avem: Legea internshipului, Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor și studenților, Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și Legea voluntariatului nr. 78/2014, toate conținând elemente care se suprapun și care vor crea probleme în aplicare. Considerăm că era necesar să existe o împărțire simplă pentru tineri în două perioade: studii și post studii. În perioada studiilor să fie reglementată practica în mod obligatoriu, internshipul să fie pentru cei care doresc să obțină competențe în plus în afara programelor școlare sau universitare, iar stagiu să fie reglementat ca o perioadă de maxim 2 ani de la terminarea studiilor, în care primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Toate aceste intrumente trebuie să fie pentru tinerii de până în maxim 30 de ani și să se regăsească într-o singură lege”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.
Camera Deputaților a adoptat în data de 20 iunie, în calitate de cameră decizională, proiectul de Lege privind internship-ul, prin care se reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în scopul dezvoltării abilităților profesionale, desfășurarea unor activități și familiarizarea cu cerințele organizației gazdă, cunoașterea de către interni a specificului activității organizației, dobândirii de experiență profesională și facilitarea tranziției de la sistemul de educație către piața muncii.
Potrivit noii legi, programul de internship se desfășoară în baza unui contract de internship încheiat pe durată determinată de maxim 720 ore pe parcursul a maxim 6 luni, fără posibilitatea de prelungire și în temeiul căruia o persoană fizică, denumită intern, se obligă să se pregătească profesional și să desfășoare o activitate sub autoritatea unei persoane juridice denumită organizație gazdă, care, la rândul ei, se obligă să îi asigure o indemnizație lunară și toate condițiile necesare dobândirii de abilități practice. Indemnizația lunară este egală cu cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată. În funcție de numărul de salariați, organizația gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaților.
Astfel, organizația gazdă care are încadrați cel mult 20 salariați poate încheia simultan cel mult 2 contracte de intrenship. De asemenea, potrivit proiectului adoptat, perioada în care internul a desfășurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate în funcție de tipul activității.
La sfârșitul perioadei de internship se evaluează activitatea internului și se acordă prin intermediul unui referat, calificativul, eliberându-se certificatul de internship prin care se atestă perioada în care internul a desfășurat activitate în baza contractului de internship, activitățile desfășurate, precum și calificativul obținut în urma evaluării.