Câți bani face statul din înființările de firme: de 2 ori mai puțin decât anul trecut

Câți bani face statul din înființările de firme: de 2 ori mai puțin decât anul trecut
scris 19 iul 2017

Inițiativa antreprenorială din România va reprezenta în acest an o afacere de circa 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro) pentru stat, conform estimărilor REGnet.ro, bani obținuți exclusiv din taxele percepute firmelor la înființare. Suma ar fi, astfel, de circa 2,5 ori mai mică decât ce a obținut statul anul trecut, în contextul în care în februarie au fost eliminate mai multe taxe. În primul semestru din 2017, numărul de firme noi a crescut cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Eliminarea mai multor taxe de la 1 februarie 2017 și succesul programului Start-Up Nation au făcut ca numărul de firme noi să crească cu 37% în primul semestru din 2017, față de intervalul ianuarie-iunie din 2016. Au fost înființate 56.304 firme în primele șase luni ale anului curent, față de 41.016 firme în aceeași perioadă din 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În lunile mai și iunie din acest an au explodat înființările de firme, creșterea fiind de peste 100% față de aceleași două luni din 2016.

Anul acesta sunt șanse mari ca numărul de firme noi înființate să depășească 90.000 firme (SRL și SRL-D) - o creștere preconizată de peste 20% față de 2016, potrivit estimărilor REGnet.ro.

Banii obținuți de stat din taxe de înființare sunt însă mai puțini.

Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere CITEȘTE ȘI Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere

"În acest context, statul va încasa în 2017 circa 2,4 milioane euro (10,9 milioane lei) exclusiv din taxarea acestei inițiative antreprenoriale manifestată în România. Față de 2016, sumele astfel colectate vor fi de circa 2,5 ori mai mici, deoarece eliminarea mai multor taxe de la 1 februarie 2017 a făcut înființarea de noi companii mai ușoară și mai puțin costisitoare", conform sursei citate.

Cele mai multe afaceri înființate în ultimii ani, inclusiv în 2017, sunt legate de realizarea de software la comandă, comerț clasic, comerț online, iar apoi diferite tipuri de servicii (publicitate, intermediere, design, etc...), arată datele REGnet.ro.

Rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 2 afaceri reușesc să rămână în picioare în România, arată calcule realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani.

REGnet.ro este o firmă specializată în înființarea și modificarea online a societăților comerciale (SRL) și persoanelor fizice autorizate (PFA).

viewscnt
Afla mai multe despre
regnet.ro
firme
infiintari firme