Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2024

Câștigul salarial mediu net în luna iunie s-a ridicat la 5.176 lei, în creștere cu 58 lei (+1,1%) față de luna mai 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

”În luna iunie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024. Câștigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, în creștere cu 58 lei (+1,1%) față de luna mai 2024. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”, arată datele INS.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Inflația crește semnificativ în iulie, după majorarea accizelor la carburanți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Inflația crește semnificativ în iulie, după majorarea accizelor la carburanți
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real1 a fost 107,2% în luna iunie 2024 față de luna iunie 2023. Indicele câștigului salarial real a fost 100,9% în iunie 2024 față de luna mai 2024. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 251,6%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2024.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Iunie 2024 comparativ cu mai 2024

În luna iunie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 30,2% în activități de editare, respectiv cu 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 4% și 6,5% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, telecomunicații, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice; între 2,5% și 4% în activități de spectacole, culturale și recreative, transporturi aeriene, agricultură, vânătoare și servicii anexe, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activități de servicii, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

VIDEO PROFIT LIVE Directorul diviziei Tomorrow - Life is Hard: Într-o piață în care totuși ai nevoie de asigurări, să rămâi fără consultanți îl văd ca pe un risc. Ne îndreptăm către ceea ce se întâmplă în centrul și vestul Europei CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Directorul diviziei Tomorrow - Life is Hard: Într-o piață în care totuși ai nevoie de asigurări, să rămâi fără consultanți îl văd ca pe un risc. Ne îndreptăm către ceea ce se întâmplă în centrul și vestul Europei

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna mai 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:  între 3% și 6% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; între 1,5% și 3% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, depozitare și activități auxiliare pentru transport, activități de poștă și de curier, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), transporturi pe apă, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate și asistență socială (+4,3%), respectiv în administrația publică (+3,9%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare. În învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut (-5,8%) în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare, precum și a acordării ȋn luna mai 2024 a biletelor de valoare (tichete de vacanță).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins