Insulele Comore, Puerto Rico și Surinam au cele mai mari impozite pe profit din lume. Europa are în Malta singura prezență din top 10.
Presiunea taxării asupra mediului corporativ este mai mică decât în urmă cu 45 de ani, dar în continuare sunt țări cu nivel ridicat de impunere asupra companiilor. Nivelul mediu al impozitului pe profit a fost anul trecut de 23,5%, față de 40,2% în 1980.
Insulele Comore este țara cu cel mai mare impozit pe profit, însă este și singurul stat care atinge reperul de 50%. În anul 1980 cu acest nivel ar fi pătruns la limită într-un top 10 în care Ghana și India aveau taxate cu 60% câștigurile corporațiilor, așa cum acestea sunt furnizate de portalul Visual Capitalist.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele extind termenul în care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pentru microîntreprinderiNivelul de taxare al Insulelor Comore pare foarte ridicat la standardele de astăzi, dar în anul 2000 Germania avea un impozit chiar și mai drastic, de 52%. În 2023, cel mai aspru regim fiscal pentru firme îl are Malta, care percepe un impozit pe profit de 35%, egal cu cele din Argentina, Columbia, Ciad, Cuba, Guineea Ecuatorială și Sudan.
Puțin mai ridicată este taxa pe prfoit în Surinam, de 36%, în timp ce pe locul 2, cu un impozit de 37,5% se află Puerto Rico, ce are un statut de protectorat american.Este un nivel, totuși, mai mic decât cel de 39,2% pe care SUA îl aplicau corporațiilor în anul 2010, în primul mandat al Administrației Obama, la 2 ani de la criza finanicară care a condus la căderea Băncii de Investiții Lehman Brothers.