Bruxelles: Modelul de creștere economică în România, bazat pe consum, este limitat și afectează capacitatea țării de a atinge standardele UE

Bruxelles: Modelul de creștere economică în România, bazat pe consum, este limitat și afectează capacitatea țării de a atinge standardele UE
scris 27 feb 2019

Modelul de creștere economică din România, bazată pe consumul intern, afectează capacitatea țării de a atinge standardele de viață din Uniunea Europeană într-un mod sustenabil, potrivit Comisiei Europene, care avertizează că majorările salariale semnificative și forța de muncă în scădere riscă să submineze abilitatea României de concura la nivel internațional.

În plus, încrederea investitorilor este erodată din cauza instabilității cadrului legislativ, a deciziilor imprevizibile, precum și a calității instituționale scăzute și a slăbirii luptei împotriva corupției, notează Executivul de la Bruxelles în ultimul său raport de țară pentru România.

Urmărește-ne și pe Google News

“Reducerea la aproape jumătate a ritmului de creștere a PIB în 2018, în principal datorită încetinirii cheluielilor de consum, a relevat limitele modelului de creștere economică din România”, arată Comisia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Și Comisia Europeană atenționează: Măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România. Câștigul bugetar pe termen scurt se va risipi

Creșterea considerabilă a salariilor, scăderea forței de muncă și lipsa de competențe riscă să submineze capacitatea României de a concura pe plan internațional. De asemenea, inegalitatea și sărăcia se mențin la niveluri ridicate, iar disparitățile regionale continuă să crească.

“Asigurarea continuității cu reformele anterioare și trecerea la un model de creștere economică bazat pe investiții ar putea pune economia pe o traiectorie durabilă de convergență cu standardele de viață din UE, contribuind la reducerea inegalităților”, potrivit Comisiei.

Totodată, majorarea investițiilor publice și private în infrastructură, educație, sănătate, incluziune socială și inovare ar îmbunătății productivitatea și creșterea economică pe termen lung.

“Investițiile în transport, energie și infrastructura de mediu ar consolida potențialul de creștere pe termen lung și ar avea un impact pozitiv asupra standardului de viață al populației”, se arată în raport.

Comisia notează, însă, că investițiile publice au fost modeste în ultimii ani și se vor redreseza foarte încet, în timp ce investițiile private ar putea fi afectate de incertitudinile în creștere.

Ritmul de creștere al economiei românești va încetini la 3,8% în 2019 și la 3,6% în 2020, potrivit estimărilor Comisiei. Prognoza pentru acest an se situează sub potențialul de creștere al României, estimat la 4,1%, fiind, totodată, cu mult sub ținta de creștere a Guvernului, de 5,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
crestere economica
consum
model nesustenabil
majorari salariale
pib
forta de munca