Noua taxă pe activele bancare ("taxa pe lăcomie)" va limita implementarea politicii monetare și creditarea și va crea presiuni la adresa stabilității financiare, afectând semnificativ solvabilitatea și profitabilitatea băncilor, consideră Comisia Europeană.
Comisia afirmă că, după câțiva ani de eforturi de creștere a solidității sectorului bancar, stabilitatea acestuia se confruntă cu riscuri în creștere.
Taxa pe lăcomie nu este singura care amenință sectorul bancar românesc, potrivit CE, care amintește proiectele de lege care limitează dobânzile la credite, sumele cerute de recuperatori și calitatea de titlu executoriu a contractelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Noilea riscuri din sectorul bancar, slăbirea investitorilor instituționali (prin măsurile care afectează fondurile de pensii -n.red) și impredictibilitatea politicilor ar putea duce și la reducerea investițiilor private", se arată într-un raport de țară al Comisiei Europene.
Implementarea politicii monetare este tot mai constrânsă de măsurile fiscale, potrivit acestui raport, iar introducerea recentă a taxei pe activele bancare, legată de rata dobânzii interbancare (ROBOR), va limita cel mai probabil spațiul de manevră al BNR.
Noua taxă ar putea crea și un conflit între obiectivul de a menține stabilitatea prețurilor și cel de a proteja stabilitatea financiară.
CITEȘTE ȘI Saxo Bank, profit record ca urmare a vânzării participației la Saxo Payments"Stabilitatea sectorului bancar este amenințată de schimbările legislative recente. În decembrie 2018, Parlamentul a adoptat o serie de legi, care încă nu sunt în vigoare (incluisv limitarea retroactivă a ratelor de dobândă din contractele de credit), care sunt așteptate să afecteze reducerea creditelor neperformante, cu un impact negativ asupra nivelului deja redus de intermediere financiară din România. Și mai îngrijorător, noua taxă pe active bancare ar putea avea efecte distructive de lungă durată asupra caacității băncilor de a finanța economia, a implementării politicii monetare și creșterii economice", notează CE.
"În decembrie 2018, fără un studiu de impact și fără a consulta acționarii, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care introduce o nouă taxă pentru bănci ("taxa pe lăcomie"), aplicabilă activelor totale și legată de ROBOR. Taxa este puternic prociclică și limitează mecanismul de stabilire a prețurilor în sectorul bancar. La nivelui ROBOR din ianuarie 2019, taxa reprezintă 1,2% din active pe an, Pe baza unei analize preliminare, taxa va crea presiuni la adresa stabilității financiare, afectând semnificativ solvabilitatea și profitabilitatea băncilor și înrăutățind situația pentru băncile mai slabe. Impactul asupra profitabilității sectorului bancar are să fie mult mai mare decât în cazul altor state europene care au introdus astfel de taxe în trecut, inclusiv state din regiune. Totodată, taxa este de natură să afecteze activitatea de creditare, să reducă și mai mult gradul de intermediere bancară și să limiteze flexibilitatea politicii monetare și mecanismul de transmisie a acesteia. Intermedierea bancară în România (măsurată ca rata creditului din sectorul privat la PIB) este, în prezent, cea mai mică din UE".
"Legea care limitează valoarea recuperabilă din creditele neperformante vândute va reduce și mai mult abilitatea băncilor de a reducere NPL-urile și de a continua reparerea bilanțurilor. Legea va afecta negativ veniturile investitorilor în aceste creanțe și ale companiilor de colectare, crescând riscul unor ieșiri de pe piață și subminând piața secundară a activelor cu probleme. Mai mult, legea ar da dreptul rău-platnicilor de a răscumpăra activele cu probleme de la investitori la prețuri plafonate, obținând ștergerea datoriilor și ar putea crea hazard moral și reduce disciplina de plată în sectorul bancar. Legea ar putea reduce accesul la creditare pentru anumite categorii de debitori, băncile devenind probabil mai selective. Totodată, aplicarea retroactivă (pentru contractele în vigoare - n.red) a legii care plafonează dobânzile va crește incertitudinea cadrului legal", afirmă Comisia.