Guvernul României a ales un moment nepotrivit să "își ia ochii de pe economie", având ca prioritate reforma controversată a sistemului judiciar într-o perioadă în care încrederea în mediul economic scade, iar consumul privat, care a asigurat cea mai mare creștere economică din UE, încetinește, se arată într-o analiză Bloomberg.
"Reformele riscă să slăbească mediul operațional și de afaceri în următorii ani. Reforma sistemului judiciar este o provocare pentru sentimentul investitorilor și pentru perspectivele economice în ansamblu", spune Tiziana Papa, analist BMI Research, o divizie a Fitch.
Indicatorul percepției generale asupra economiei (ESI) a scăzut, în februarie, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani în România, pe fondul căderii abrupte a încrederii în industrie, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI Bloomberg: Industria construcțiilor rezidențiale din Marea Britanie - una dintre victimele Brexit. Cei mai mulți muncitori străini vin din RomâniaEvoluția nefastă a sentimentului economic survine într-o perioadă în care România are nevoie de cheltuieli din partea companiilor pentru a compensa încetinirea consumului privat, a cărui explozie a susținut o creștere economică de până la 8,8% în trimestrul al treilea al anului trecut.
"Este improbabil ca investițiile publice să compenseze încetinirea consumului privat", afirmă Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank. Potrivit acestuia, prognoza oficială de creștere economică a României pentru acest an, de 5%, este una optimistă.
Săptămâna trecută, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a transmis liderului PSD, Liviu Dragnea, "în calitate de social-democrat", să se concentreze mai mult pe educație și sănătate decât pe sistemul judiciar.
Totodată, într-un raport publicat vineri, agenția de evaluare financiară Standard and Poor’s (S&P) a atras atenția că lipsa de transparență a agendei guvernamentale și modificările frecvente aduse Codului fiscal au dus la deteriorarea mediului de afaceri în România și ar putea întârzia reformele structurale.
“Izbucniri repetate de volatilitate politică au distras atenția guvernului de la reforme care ar putea impulsiona potențialul de creștere pe termen lung. În special, mediul de afaceri din România s-a deteriorat în ultimii trei ani, după cum arată și raportul Doing Business al Băncii Mondiale și Clasamentul Competitivității Globale al Forumului Economic Mondial, România coborând cu până la 15 poziții în cel de-al doilea clasament”, conform S&P, care notează că “rămâne de văzut” dacă noul premier Viorica Dăncilă va putea să conducă un guvern stabil până la următoarele alegeri.