Angajatorii din IT: Modificările fiscale vor frâna anul viitor creșterea industriei. 35.000 de angajați din IT pot pierde, cumulat, 3 milioane de euro lunar, de la 1 ianuarie

Angajatorii din IT: Modificările fiscale vor frâna anul viitor creșterea industriei. 35.000 de angajați din IT pot pierde, cumulat, 3 milioane de euro lunar, de la 1 ianuarie
scris 20 dec 2017

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) consideră 2017 unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din România, dar deciziile politice și administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialiști din domeniu într-un viitor incert. Primul efect va fi resimțit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajați care pot pierde, cumulat, 3.000.000 euro lunar ca urmare a modificării legislației privind taxarea salariilor, au declarat reprezentanții Asociației într-o conferință de presă.

În plus, creșterea solidă de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde de euro nu se mai pot repeta și în 2018, în condițiile actuale.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Guvernul vrea să rezolve problema transferului de contribuții în sectorul IT cu ajutor de stat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul vrea să rezolve problema transferului de contribuții în sectorul IT cu ajutor de stat
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din păcate, spun reprezentanții ANIS, modificările recente în plan fiscal forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă.

Lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc către un prognostic general rezervat pentru evoluția industriei tech în 2018, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt serios afectate. De asemenea, modificările fiscale aplicabile într-un termen foarte scurt influențează negativ și oportunitățile de dezvoltare a industriei locale.

“În mijlocul revoluției digitale, România încearcă să capete o poziție fruntașă, confirmată în 2017 de câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender. Țara noastră are șansa de a multiplica astfel de povești de succes, dar nu o va putea face fără baze solide și predictibilitate”, a declarat Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a anunțat ieri că Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență privind un ajutor de stat pentru a preveni reducerea veniturilor specialiștilor IT, în cazul cărora veniturile nete vor scădea de la 1 ianuarie 2018 prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, actul normativ urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, confirmând astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Uber, în fața unei probleme: Decizie CJUE - Serviciul Uber este unul de transport, nu de simplă aplicație IT. Reglementarea rămâne la latitudinea statelor membre. REACȚIA Uber CITEȘTE ȘI Uber, în fața unei probleme: Decizie CJUE - Serviciul Uber este unul de transport, nu de simplă aplicație IT. Reglementarea rămâne la latitudinea statelor membre. REACȚIA Uber

Oportunitățile de creștere trebuie susținute și fructificate pe mai multe paliere pentru a fi obținute rezultate. Unele dintre acestea, precum politicile în zona de educație, se pot vedea pe termen lung.

Începând de anul acesta, România a intrat în clubul țărilor dezvoltate, prin introducerea informaticii în curricula obligatorie pentru gimnaziu.

Demersul de creștere al competențelor digitale trebuie continuat și la liceu, iar la nivel academic industria își dorește să sprijine un plan pe termen lung, care să aibă ca obiectiv creșterea numărului de studenți și absolvenți STEM, dar și conectarea cu specialitățile non-tehnice, pentru a avea o forță de muncă pregătită pentru cerințele din viitor ale pieței muncii.

Casa Albă: Facebook și Microsoft au împiedicat mai multe atacuri cibernetice ale Coreii de Nord CITEȘTE ȘI Casa Albă: Facebook și Microsoft au împiedicat mai multe atacuri cibernetice ale Coreii de Nord

“România nu trebuie să rămână doar cu un istoric de inteligență distribuită global, ci trebuie să își asume un viitor pe măsură. Sectorul tech are toate șansele să devină locomotiva economiei românești și să transforme România într-un centru de inovație și proprietate intelectuală la nivel european, chiar global. Tot ce trebuie este ca aceste șanse sa fie folosite la maximum și nu ignorate sau chiar irosite”, mai spune Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

Înființata în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT romanești si sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

ANIS are peste 13 de membri, atât companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
anis
salarii
it
fiscal