Angajații direcțiilor regionale ale Fiscului protestează de mai multe săptămâni împotriva unui proiect pentru desființarea direcțiilor. Ar crește costurile și necesarul de personal

Angajații direcțiilor regionale ale Fiscului protestează de mai multe săptămâni împotriva unui proiect pentru desființarea direcțiilor. Ar crește costurile și necesarul de personal
scris 4 dec 2018

Angajații direcțiilor regionale din cadrul ANAF protestează de aproximativ două săptămâni împotriva unui proiect de lege inițiat de UDMR, care prevede desființarea direcțiilor și preluarea tuturor atribuțiilor la nivel de administrații județene ale Fiscului. Direcțiile regionale au rămas din noiembrie, după mai multe amânări, fără administrarea contribuabililor mijlocii, ca urmare a unei alte legi adoptate de legislativ. Desființarea regionalelor ar crește costurile Fiscului, inclusiv necesarul de personal în contextul în care Ministerul Finanțelor a anunțat recent desființarea a circa 3.300 de posturi neocupate de la ANAF.

Proiectul, inițiat de parlamentarii UDMR, se află în Camera Deputaților, după ce în noiembrie a trecut de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News

În ultimele două săptămâni au organizat proteste spontane angajații a șase din cele opt direcții regionale. De exemplu, luni, au fost proteste spontane la Timișoara, Cluj-Napoca și Ploiești.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De ce este important: Proiectul de lege care desființează regionalele nu ar diminua costurile, așa cum susțin inițiatorii, întrucât necesarul de personal de la administrațiile județene ale ANAF ar fi mai mare decât numărul de angajați care ar urma să fie preluat de la regionale. În plus, desființarea regionalelor ar lăsa o serie de angajați ANAF mai vulnerabili în fața unor presiuni din partea "baronilor locali", politicieni cu influență mare la nivel de județ.

Proiectul de lege din Parlament nu este agreat de Ministerul Finanțelor, potrivit declarațiilor anterioare ale ministrului Eugen Teodorovici. Acesta susține păstrarea direcțiilor regionale cu un rol de coordonare, după pierderea contribuabililor mijlocii. Unul dintre motivele pentru care Finanțele nu agrează proiectul este faptul că vămile de interior și cele de exterior ar trece la administrațiile județene ale ANAF, ceea ce ar presupune o divizare mult prea mare a sistemului vamal.

Ministrul Muncii anunță că vineri va fi aprobat salariul minim și, cel mai probabil, va intra în vigoare la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii anunță că vineri va fi aprobat salariul minim și, cel mai probabil, va intra în vigoare la 1 ianuarie

"Pe fondul ultimelor evoluții ce fac obiectul unor convulsii în rândul funcționarilor din cadrul structurilor teritoriale ale ANAF, Sindicatul Național Finanțe Publice - SindFISC, a transmis către Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților un punct de vedere cu privire la proiectul de lege în cauză. SindFISC a evidențiat existența unei stări de nemulțumire în rândul salariaților ANAF, generată atât de frecventele schimbări de viziune privind organizarea structurilor fiscale, cât și de schimbarea competențelor de administrare a contribuabililor. A mai fost semnalat faptul, ca in ultima perioada, starea de nemultumire s-a accentuat ca urmare a aparitiei riscului diminuarii veniturilor salariale generate de dispariția nivelului salarial național/regional (funcții publice de stat), prin desființarea regionalelor și reîncadrarea salariaților la nivelul deconcentratelor. Un alt posibil efect al actului normativ menționat, cuprins în punctul de vedere înaintat, privește incertitudinea cu privire la garantarea locurilor de muncă ale angajaților acestor structuri, în contextul preluarii personalului în limita numărului maxim de posturi aprobat, asa cum se menționează în textul proiectului de lege, în concordanță cu viitoarele structuri organizatorice, ce urmeaza a fi aprobate ulterior adoptarii actului normativ", a declarat Liviu Toader, președinte al sindicatului SindFISC.

Argumentul inițiatorilor proiectului de lege este că "performanțele ANAF nu justifică menținerea unui palier administrativ suplimentar, cel regional, costisitor în termeni de cheltuieli bugetare, generator de distorsiuni și de mari întârzieri în reacție pe lanțul informațional, până la veriga finală, contribuabilul".

Calendarul fiscal al lunii decembrie: Atenție - termen de depunere a declarațiilor din nou devansat CITEȘTE ȘI Calendarul fiscal al lunii decembrie: Atenție - termen de depunere a declarațiilor din nou devansat

Probleme identificate de angajații ANAF

  • Ar fi necesari mai mulți oameni pentru a asigura la nivel de administrație județeană operațiunile de care este responsabilă în prezent direcția regională.
    "Dacă la nivel de direcție regionala numărul de posturi din structura actuală a serviciilor interne este de 76 (pentru activitățile de resurse umane; administrativ, achizitii și investitii; financiar buget si salarizare; contabilitate) în cazul desființării regionalelor și înființari acestor structuri la nivel de județ estimăm o creștere a numărului acestor posturi la 256", arată analiza citată.
  • Lictațiile au devenit mai transparente, iar costurile au scăzut în contextul în care regionalele cumpără cantități mai mari și în condiții de transparență superioare. În cazul unei reveniri la situația anterioară, în care de aceste aspecte se vor ocupa administrațiile județene, aceste economii nu vor mai fi, probabil, înregistrate. 
  • Din punct de vedere al resurselor umane aferente activităților de achizitii și investitii, financiar buget si salarizare; contabilitate, resurse umane; personalul din noile structuri (din județele în care nu au existat regionale) va fi lipsit de experiență.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
regionale
greva
proiect de lege