ANAF verifică 80 de companii mari, la care ar putea stabili suplimentar de plată aproape 260 milioane de lei

ANAF verifică 80 de companii mari, la care ar putea stabili suplimentar de plată aproape 260 milioane de lei
scris 25 feb 2019

ANAF a demarat procedura de inspecție fiscală la 80 de mari companii din București, la care estimează că ar putea stabili, pe baza datelor rezultate din controale anterioare ale direcției Antifraudă, sume suplimentare de 259,4 de milioane de lei. Operațiunea Iceberg, o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile economice din România, a început în urmă cu o lună.

Este important: Marii contribuabili, în multe cazuri firme străine, sunt printre cei mai importanți contributori la bugetul statului. Aceste companii au, de obicei, specialiști buni în fiscalitate și practici clare de a respecta legislația, iar sumele stabilite suplimentar de ANAF în urma controalelor sunt, de cele mai multe ori, contestate în instanță. Autoritățile au avut în ultimii ani o retorică agresivă la adresa "multinaționalelor", pe care le acuză că exportă din profiturile generate în România către alte țări, cu fiscalitate mai avantajoasă. Fiscul nu obișnuiește ca pentru astfel de operațiuni să anunțe și ce parte din sumele stabilite suplimentar rămân definitive în instanță.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit ANAF, în cadrul operațiunii Iceberg, grupul de lucru constituit la nivelul ANAF a demarat procedura de inspecție fiscală pentru 80 de contribuabili, care, din punct de vedere al administrării fiscale și al categoriei de risc fiscal, sunt încadrați astfel:

  • la contribuabili mari, administrați de DGAMC București
    • 13 contribuabili pentru  care s-a demarat inspecția fiscală
    • 102,3 milioane lei nivelul riscului estimat
  • la contribuabili mijlocii, administrați de DGRFP București
    • 67 contribuabili pentru care s-a demarat inspecția fiscală
    • 157,12 milioane lei nivelul riscului estimat
ANAF a aplicat firmelor din portul Constanța sancțiuni de 1,6 milioane lei în prima luna de controale prin operațiunea Tomis CITEȘTE ȘI ANAF a aplicat firmelor din portul Constanța sancțiuni de 1,6 milioane lei în prima luna de controale prin operațiunea Tomis

Companile au fost selectate în baza riscurilor estimate  și cuantificate, în urma controalelor operative derulate de inspectorii antifraudă.

Pentru efectuarea inspecției fiscale la contribuabilii administrați de către DGAMC București, au fost selectați 50 de inspectori fiscali cu experiență în zona verificărilor fiscale.

Pentru contribuabilii mijlocii selectați în scopul efectuării inspecției fiscale, au fost relocate 67 de echipe de inspecție fiscală, care sunt coordonate centralizat și unitar în ceea ce privește tratamentul fiscal aplicat, pentru acoperirea riscurilor identificate.

La finele anului trecut, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, declara că statul consumă foarte multe resurse cu verificări către companiile mici, astfel că trebuie schimbată abordarea.

"Cred că trebuie schimbată abordarea pentru că lipsa de venituri la bugetul de stat vine în special de la contribuabilii mari și mijlocii, nu neapărat de la cei mici. Consumă foarte multe și nejustificat astfel de resurse umane și financiare (ANAF n.r.) pentru a găsi ceva ce nu justifică un astfel de act. Atunci marii contribuabili, mijlocii, pe fiecare zonă de interes vom acționa ca și structurile statului. ANAF va face acele verificări, acele transfer pricing pe care știm că, din păcate, le practică cu foarte mare talent multe dintre companiile din România", a spus Teodorovici.

El a precizat că nu se referă neapărat la multinaționale, ci la companiile mari și medii în general.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
companii
iceberg
control
verificari
multinationale