Direcția generală antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, derulează operațiunea Ceres, pentru verificarea și monitorizarea pe perioada verii, a centrelor comerciale și a altor spații (piețe, târguri etc) în cadrul cărora sunt comercializate, în sistem en-gros, mărfuri de tipul fructelor și/sau legumelor proaspete. Săptămâna trecută, inspectorii Fiscului au făcut controale la cei care vând fructe și legume în sistem en-detail. Valoarea amenzilor și confiscărilor se ridică la 3 milioane lei, inclusiv 26 tone de fructe și legume.
"În perioada 25-27 mai 2017 structurile antifraudă au desfăsurat acțiuni de documentare/ informare cu materiale informative pretipărite și respectiv, acțiuni de control operativ la contribuabili din domeniile respective, ce au vizat, în principal, verificarea legalitătii desfăsurării activității, verificarea provenienței legale a mărfurilor comercializate și a modului de fiscalizare a sumelor încasate. În data de 25 mai, la nivelul Direcției generale antifraudă fiscală au fost efectuate acțiuni de documentare/ informare cu materiale informative pretipărite, fiind vizate exclusiv magazinele si punctele de comercializare a fructelor si legumelor în sistem en-detail", potrivit unui comunicat al ANAF.
Astfel, 145 inspectori antifraudă au distribuit materiale informative la un număr de 1.285 contribuabili din 62 localități de pe întreg teritoriul țării.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește acțiunile de control, acestea s-au desfășurat la 466 contribuabili, fiind stabilite sume în valoare totală de 2,97 milioane lei, amenzi și confiscări, respectiv:
- s-au aplicat 692 sancțiuni contravenționale principale (483 amenzi și 209 avertismente), valoarea totală a amenzilor fiind de 2,8 milioane lei.
- s-au confiscat sume (numerar), venituri ilicite si bunuri în valoare totală de 162.640 lei, din care:
- sume (numerar) în valoare de 72.887 lei;
- venituri ilicite în valoare de 25.158 lei;
- bunuri în valoare de 64.595 lei, reprezentând, în principal, 25,77 tone fructe și legume;
- s-a dispus suspendarea activității a 12 contribuabili (10 pentru nedotare cu aparate de marcat electronice fiscale, 2 pentru neutilizare aparate de marcat electronice fiscale).
Totodatã, urmare acțiunilor de control a fost interzisă desfășurarea uneia dintre activitățile de comerț cu ridicata sau cu amănuntul în cazul a 4 contribuabili care desfășurau simultan, în mod nelegal, aceste activități în aceeași suprafață de vânzare.
Recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că inspectorii antifraudă ar trebui să soluționeze problemele generate de mafia importului de legume și fructe în România. Liderul social-democraților consideră că în acest sector “sunt rețele mafiote, cu bani mulți investiți, cu protecție din partea unor membri ai unor instituții”.