Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, a adus în public cele mai noi reacții despre ce se întâmplă acum în domeniul taxelor din România. Ministerul Finanțelor s-a declarat decis să continue digitalizarea fiscală și n-a ascuns că e într-o campanie de forță să pună mâna pe orice ban din economie pentru acoperirea nevoilor curente ale statului. Chiar și cu bani din viitor, sub forma amnistiei fiscale, avertizează participanții la conferință, acuzând statul de iresponsabilitate. În acest timp, și alți actori din economie observă politica tot mai agresivă a statului de a pune mâna pe resurse din economia reală. Inclusiv băncile sunt forțate să fie procuror fiscal pentru ANAF. Anul fiscal viitor, de după alegeri, se conturează a fi unul al schimbărilor de taxe.
Plafonul lunar neimpozabil va crește de la 2.000 lei la 3.000 de lei și în cazul pensiilor militare de stat, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor.
Compania de restructurare CITR, a semnalat la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, că din cele 1,1 milioane de firme din România, doar 40.000 sunt esențiale pentru economia țării, iar dintre acestea, 43% au anul acesta dificultăți.
Programul de achiziții și digitalizare al instituțiilor subordonate Ministerului de Finanțe este „cel mai ambițios program care există în momentul de față”, spune, la Maratonul Fiscalității organizat de PROFIT NEWS TV, Marius Peștină, Director Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), centrul IT al Ministerului Finanțelor, inclusiv al instituțiilor subordonate MF, cum este ANAF. De la 1 ianuarie 2025, Marius Peștină susține că e-Factură, e-Transport, SPV, e-TVA și SAF-T vor fi în perfectă stare de funcționare.
Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor a declarat la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, că mandatul ANAF este să recupereze bani din economie mai ales din sursele sigure. Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, fost strateg al Ministerului spune că digitalizarea e-Factura funcționează și că observă că prin recenta amnistie fiscală, statul vrea să aducă venituri viitoare în acest an, la un cost imens.
Actul normativ prin care actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă (digitală) va fi promovat anul acesta, urmând ca, după adoptare, să fie aplicat din 2026, pentru veniturile anului 2025, a declarat directorul Direcției Legislație Fiscală din Ministerul Finanțelor, Iulian Ardeleanu, la Conferința Maratonul Fiscalității organizată de Profit News TV.
Plafonul lunar neimpozabil va crește de la 2.000 lei la 3.000 de lei și în cazul pensiilor militare de stat, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor.
Un salariat poate fi plătit la același angajator cel mult 24 de luni cu salariul minim pe economie, chiar dacă cele 24 de luni nu reprezintă o perioadă continuă și sunt intercalate cu perioade în care salariatul a primit și remunerații peste nivelul minim, potrivit unui răspuns transmis de către Inspecția Muncii (IM) la întrebări ale Profit.ro. Astfel, de exemplu, un angajat poate primi salariul minim 18 luni, un salariu mai mare decât minim 4 luni, după care poate fi plătit cu minim alte 6 luni, până ar ajunge la maximul de 24 de luni.
Primul ministru Marcel Ciolacu afirmă, întrebat despre mesajul pe care Guvernul îl transmite celor care își plătesc taxele atunci când Executivul oferă scutiri celor care nu își achită contribuțiile la buget că s-a creat un „balans” între cele două categorii.
Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, document care va fi prezentat mai întâi în coaliția de guvernare, iar apoi va fi discutat și cu Comisia Eoropeană.