Taxe și Consultanță

CONFIRMARE DOCUMENT Noua formulă de calcul al salariului minim

CONFIRMARE DOCUMENT Noua formulă de calcul al salariului minim

21 mai 2024

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat, conform proiectului de hotărâre anunțat de Guvern și care confirmă informațiile transmise anterior de Profit.ro.Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

  • Rezultatul operațiunii de astăzi - România poate împrumuta 3 miliarde de euro de pe piețele externe
    Rezultatul operațiunii de astăzi - România poate împrumuta 3 miliarde de euro de pe piețele externe
    21 mai 2024

    România ar putea împrumuta astăzi 3 miliarde de euro de pe piața externă, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani, suma finală urmând să fie stabilită mai târziu în cursul acestei seri. Guvernul s-a împrumutat deja de pe piețele externe la începutul acestui an, în două rânduri, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie. Profit.ro a scris recent că statul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni, la 90,69 miliarde de lei, dintr-un necesar brut de finanțare anunțat pentru întreg anul 2024 la 181 miliarde de lei.

  • Guvernul cedează la proteste și vine cu noi recompense, exact în lunile cu alegeri - Majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali. Decont pentru protecție la calculator
    Guvernul cedează la proteste și vine cu noi recompense, exact în lunile cu alegeri - Majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali. Decont pentru protecție la calculator
    21 mai 2024

    Guvernul pregătește creșteri salariale de 10% față de nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie 2024 și luna septembrie 2024 (când au loc alegeri locale și europene, respectiv parlamentare și prezidențiale), pentru bugetarii din domeniile cultură, diplomație, cât și pentru personalul cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale.

  • România a ieșit să se împrumute în euro de pe piața externă
    România a ieșit să se împrumute în euro de pe piața externă
    21 mai 2024

    Ministerul Finanțelor a ieșit astăzi pe piața externă să se împrumute în euro prin vânzarea de eurobonduri pe 8 ani și 13 ani. Guvernul s-a împrumutat deja de pe piețele externe la începutul acestui an, în două rânduri, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie. Profit.ro a scris recent că statul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni, la 90,69 miliarde de lei, dintr-un necesar brut de finanțare anunțat pentru întreg anul 2024 la 181 miliarde de lei.

  • DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric
    DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric
    21 mai 2024

    Proprietarii care renovează clădirile clasate ca monumente istorice pe propria cheltuială vor beneficia de scutire de impozit pe imobil inclusiv pe durata lucărilor de renovare, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament. Proiectul prevedea inițial scutirea de impozit, pe perioada realizării lucrărilor de renovare și timp de 5 ani de la recepția lucrărilor, inclusiv pentru încăperile în care se desfășoară activități economice.

  • EXCLUSIV FOTO Unde amplasează Vama și Finanțele cele 26 de scanerere finanțate din PNRR
    EXCLUSIV FOTO Unde amplasează Vama și Finanțele cele 26 de scanerere finanțate din PNRR
    21 mai 2024

    Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au ca țintă să operaționalizeze 9 scanere în acest an, urmând ca în 2025 să pună în funcțiune în punctele vamale 8 sisteme de scanare, iar în 2026, restul de 9, astfel încât să ajungă la cele 26 prevăzute în programul finanțat cu fonduri UE și bani de la buget pentru dotarea cu astfel de echipamente, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la inaugurarea primului scaner, la vama Giurgiulești. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, în 2024 vor urma, după Giurgiulești, vămile Siret, Albița, Isaccea, Halmeu, Moravița, unde sunt în plan scanere pentru autoturisme. Tot la Siret va fi montat și un al doilea scaner, fix, iar la Albița un al doilea scaner, mobil. La punctul Constanța Nord este în plan un scaner fix (pentru containere).

  • Primul scaner mobil cu raze X devine operațional, la două luni și jumătate de când a ajuns în țară
    Primul scaner mobil cu raze X devine operațional, la două luni și jumătate de când a ajuns în țară
    20 mai 2024

    Un sistem de scanare mobil cu raze X va fi pus marți în funcțiune la sediul Biroului vamal de frontieră Giurgiulești (județul Galați), a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Operaționalizarea primului dintre cele două scanere sosite în țară la început de februarie a fost amânată în mai multe rânduri, în contextul în care Autoritatea Vamală Română (AVR) trebuie să pregătească amplasarea acestor dispozitive, să facă lucări în acest scop. Întârzierile au fost cauzate la Giurgiulești de obținerea autorizațiilor și unele lucrări de construcții, conform lămuririlor primite de Profit.ro.

  • GRAFIC Guvernul a împrumutat deja jumătate din cât și-a planificat pentru întreg anul
    GRAFIC Guvernul a împrumutat deja jumătate din cât și-a planificat pentru întreg anul
    20 mai 2024

    Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie, conform analizei Profit.ro. Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență).

  • DOCUMENT - ANAF schimbă "Adeverința de venit" eliberată persoanelor fizice. Apare și o adeverință separată pentru cei fără venituri
    DOCUMENT - ANAF schimbă "Adeverința de venit" eliberată persoanelor fizice. Apare și o adeverință separată pentru cei fără venituri
    17 mai 2024

    ANAF va modifica actuala adeverință de venit eliberată persoanelor fizice, urmând ca în cerere și în adeverința eliberată ulterior să nu mai fie menționat scopul pentru care este solicitată, prevede un proiect de ordin de președinte pregătit de către Fisc. De asemenea, pentru persoanele fără venituri va fi introdus un model separat de adeverință. Noul ordin va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

  • ULTIMA ORĂ După Hidroelectrica, și Nuclearelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă
    ULTIMA ORĂ După Hidroelectrica, și Nuclearelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă
    17 mai 2024

    Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavodă, a dat în judecată Fiscul, contestând mai multe decizii de impunere ale acestuia de anul trecut, prin care ANAF a stabilit în sarcina societății o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 18 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,16 milioane lei.