Coaliția de guvernare a discutat despre rectificarea bugetară, care va fi pozitivă, săptămâna viitoare urmând să intre în transparență. Sănătatea, educația, transporturile și dezvoltarea regională primesc bani în plus, potrivit unor surse politice.
Unii români construiesc blocuri ca persoane fizice. Totuși, sunt cazuri în care ei nu-și declară veniturile la ANAF. Asta a fost situația și cu o persoană care în perioada iunie 2017 – decembrie 2021 a dezvoltat un bloc și a vândut 5 apartamente.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că indemnizația de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizației de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice și a funcționarilor publici. Hotărârea a fost luată după ce Curtea de Apel Brașov a sesizat ICCJ cu această chestiune.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, declară că PNL se opune ferm creșterii de taxe, arătând că o astfel de măsură, mai ales într-o perioadă de criză, e o cumplită greșeală. Potrivit liberalului, discutarea unui impozit progresiv în campanie este echivalentă cu condamnarea României la stagnare economică. În plus, spune Stroe, economiile emergente din Europa aplică cu succes cota unică, pentru că acest model s-a dovedit a fi singura măsură eficientă care sprijină dezvoltarea și creșterea economică.
Firmele și populația vor putea solicita de săptămâna următoare, cel mai probabil chiar de la începutul săptămânii, să beneficieze de amnistia adoptată recent de către Guvern. Ministerul Finanțelor a pregătit proiectul de ordin de ministru care stabilește procedura și formularele pentru cererile de amnistie și aprobarea acestora, iar intenția este ca acesta să fie adoptat rapid, probabil chiar la începutul săptămânii și să fie trimis către Monitorul Oficial pentru publicare în cursul aceleiași zile, potrivit informațiilor Profit.ro. Cei care vor să beneficieze de amnistie au timp să solicite acest lucru până la 25 noiembrie, să plătească ce le rămâne de achitat și să nu acumuleze datorii noi în procesul de amnistie.
ANAF a colectat în luna august 36,11 miliarde lei, cu 1,49 miliarde de lei mai mult decât avea trasat de către Ministerul Finanțelor în programul lunar de colectare, astfel că pentru primele opt luni a ajuns la venituri aduse la buget de 300,06 miliarde lei, cu 3,59 miliarde lei mai mult decât avea stabilit în program. Chiar dacă ANAF a colectat bine în august, aceasta rămâne una dintre lunile cu venituri mici la Fisc, astfel că nu a încetinit semnificativ creșterea deficitului bugetar la 4,53% pentru primele opt luni, date anunțate de către Profit.ro.
Deficitul bugetar, suma pe care statul trebuie să o împrumute și să o adauge la venituri pentru a putea acoperi cheltuielile, a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% (71 miliarde lei) la finalul lunii iulie, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Nivelul de 4,53% pentru ianuarie - august înseamnă o gaură de 80 de miliarde de lei, în creștere cu 9 miliarde de lei doar în august. Având în vedere că în septembrie bugetul va consemna și impactul pensiilor majorate, iar ANAF are în această lună, istoric, venituri sub medie, probabilitatea este ridicată ca în această lună să fie depășit pragul de 5% din PIB.
Planul de măsuri pentru reducerea deficitului în decurs de 7 ani, ce va fi prezentat Comisiei Europene, nu a fost încă prezentat în coaliție, dar nu vor fi taxe noi, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a anunțat că o să continue cu digitalizarea și trebuie să închidem radarul mărfurilor și schimbăm sistemul de digitalizare și la frontiere.
Dacă ar fi înlăturat efectul majorării agresive a accizelor din acest an în prețul la pompă, de 66 de bani/l la motorină și de 72 la benzină (în 2 etape, 1 ianuarie și 1 iulie), actualele prețuri s-ar situa la cel mai redus nivel al ultimului an și jumătate, în cazul benzinei, și al ultimilor 2 ani și jumătate, în cel al motorinei.
Câștigul salarial mediu net, în luna iulie, s-a ridicat la 5.242 lei, în creștere cu 66 lei (+1,3%) față de luna iunie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (13.052 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei).