Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere o serie de măsuri care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul public. Printre acestea, se numără restricții, începând din septembrie, la cheltuielile cu bunuri și servicii, precum și la cheltuieli de investiții. Totodată, primarii vor avea posibilitatea să împrumute din Trezorerie sume mai mari de bani.
Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. În timp ce 94,4 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și prefinanțare pentru 2025. Dacă ar fi destinată doar deficitului, ar fi echivalentă cu un deficit de 6,94%.
Persoanele fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesiile liberale, cu datorii la stat vor putea beneficia, dacă aleg să plătească, de ștergerea a 50% din datoria principală și a 100% din accesorii (dobânzi și penalități), dacă datoria lor este de până la 5.000 de lei, iar dacă datoria este de peste 5.000 de lei, vor putea beneficia de ștergerea a 25% din datoria principală și a 100% din accesorii, prevede cea mai recentă formă a unui proiect de OUG pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Firmele pot beneficia de ștergerea integrală a accesoriilor dacă plătesc, iar firmele care sunt contribuabili bun-platnici, adică nu au datorii, vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul a finalizat și va pune în transparență actul normativ privind aministia fiscală, anunțată în premieră de Profit.ro. Astfel, dobânzile și penalitățile vor fi anulate dactă restanțele la buget sunt achitate până pe 25 noiembrie, iar contribuabilii cu taxele la zi primesc o boniificație de 3%.plătind doar 70% din principalul datoriei inițiale.
O persoană din București a fost verificată de ANAF, instituția constatând că nu a plătit impozitele și contribuțiile pentru suma de 20,9 milioane de lei. Astfel, Fiscul i-a impus să achite 3,35 de milioane lei, aici fiind incluse dobânzile și penalitățile.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit, la Prima TV, că cea mai mare pensie în România se ridică la suma de 100.000 de lei lunar, aproximativ 20.000 de euro. Pensia este încasată de un fost angajat în sistemul bancar, care a contribuit la sistemul de pensii doar 18 ani. ”Are cea mai mare pensie din România fiindcă contribuțiile au fost foarte mari”, a explicat ministrul Muncii.
Potrivit calculelor Profit.ro pe baza estimărilor Comisiei Europene, România ar trebui să dea în acest an pentru dobânzi 5,8 euro din fiecare 100 de euro venituri totale la buget, situație similară cu Spania.
Persoanele fizice cu datorii către ANAF vor beneficia de facilități mai ample în cadrul amnistiei fiscale pregătite de către Ministerul Finanțelor și anunțată luni de către Profit.ro. Varianta modificată de proiect de OUG, aflată în lucru la Ministerul Finanțelor, prevede anularea a 100% din accesorii (dobânzi+penalități) în cazul firmelor, dacă plătesc până la 25 noiembrie, în timp ce firmele, pe profit sau micro, care sunt contribuabili bun-platnici, adică nu au datorii, vor primi un bonus de 3%. Potrivit informațiilor obținute pe surse de către Profit.ro, persoanele fizice care își achită datoriile restante vor avea beneficii și mai mari decât se lua în calcul inițial - ștergerea intregrală a accesoriilor, dar și ștergerea a 30% din principalul datoriei. Așadar, persoanele fizice pot scăpa de restanțele la ANAF plătind doar 70% din principalul datoriei inițiale.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat informația Profit.ro conform căreia Ministerul de Finanțe pregătește o soluție prin care cei care nu și-au plătit datoriile și le vor plăti până la data de 25 noiembrie, să beneficieze de o anulare a accesoriilor 100%. De asemenea, vor fi date bonusuri fiscale de 3% pentru cei care și-au plătit datoriile la timp
Fondurile de 11,6 miliarde de lei necesare pentru plata pensiilor în luna septembrie au fost virați astăzi din Trezorerie în conturile Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Diferența de până la 12,5 miliarde lei vă fi virată pentru celelalte drepturi de asistență socială, a spus acesta. Transferul este cel mai mare din istoria recentă a Ministeruluio Finanțelor.