Consiliul Fiscal (CF) estimează un deficit bugetar de 8%, peste niveluld e 6,94% pregătit de cătrre Guvern în cadrul rectificării bugetare. Potrivit CF, persistă incertitudini asupra veniturilor din digitalizare și din amnistia fiscală, în timp ce la cheltuieli Guvernul pare să fi subevaluat cheltuielile cu subvenții și bunuri și servicii, în timp ce persistă incertitudini privind impactul recalculării pensiilor.
În primele șase luni din 2024 s-au deschis 3.684 proceduri noi de insolvență, în creștere cu 8,32% comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut.
Consultanții fiscali și contabilii merg din ce în ce mai rar să aplece capul la ghișeele ANAF, datorită e-Factura și e-Transport, dar există temeri legate de munca neplătită a contabililor pentru erorile ANAF la e-TVA, spune consultantul fiscal Veronica Duțu pentru Profit.ro.
România va accesa din partea SUA împrumuturi de 920 milioane dolari prin Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Romarm, fondurile, disponibile la dobândă avantajoasă, urmând să fie folosite pentru consolidarea capacității de producție a industriei naționale de apărare în vederea asigurării capabilităților militare pentru România, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. Acordul de împrumut trebuie semnat până la finele lunii septembrie.
Ce diferențe există între România, Cehia, Polonia și Ungaria.
Ministerul Finanțelor a menționat astăzi într-o prezentare transmisă investitorilor străini cu ocazia unei ieșiri pentru împrumuturi pe piața externă, că deficitul pentru acest an se va situa la 121,9 miliarde lei, în creștere de la 87 miliarde lei cât s-a stabilit la începutul anului prin legea bugetului.
Casa Națională de Sănătate primește 11,3 miliarde lei la rectificarea bugetară, în principal bani pentru medicamente, în timp ce Ministerul Educației va avea o alocare suplimentară de 4,59 miliarde lei, bani pentru salarii, burse și naveta elevilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește suplimentar 2 miliarde pentru proiectele finanțate din fonduri europene, Ministerul Energiei, se alocă suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investitii, Ministerul Finanțelor primește suplimentar 14 miliarde pentru asigurarea cofinanțării pentru accesarea fondurilor europene, implementarea proiectelor de digitalizare ale MF și schemele de ajutor de stat, în timp ce Ministerul Transporturilor primește suplimentar 5 miliarde lei pentru a putea aloca în continuare cofinanțară pentru proiectele de infrastructură.
Beneficiarii sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților vor putea primi ajutorul pentru creșterea copilului chiar dacă realizează venituri din profesie, respectiv chiar dacă își continuă sau își reiau activitatea în profesia de avocat.
Persoanele care au trăit experiența caselor de copii din România în perioada 1966-1997 ar urma beneficieze, pe întreaga durată a vieții, de o indemnizație lunară echivalentă a 80% din Indicatorul Social de Referință (ISR), în cazul celor fără un loc de muncă, iar cei care au un loc de muncă vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, conform unui proiect legislativ al actualei puteri.
România a mandatat patru instituții financiare japoneze, Daiwa, Mizuho, Nomura și SMBC Nikko, drept aranjori principali și a depus documentație pentru potențiale emisiuni pe 3, 5, 7, 10, 15 și 20 de ani de obligațiuni Samurai verzi. Tranzacția este așteptată să fie lansată în viitorul apropiat, în funcție de condițiile pieței, potrivit Bloomberg. România s-a mai împrumutat în trecut prin obligațiuni Samurai, în anii 90.