Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Uniunea Europeană au șansa de a beneficia de o reducere semnificativă a taxelor pentru înregistrarea mărcilor, brevetelor și designurilor, datorită noilor măsuri adoptate de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de ordonanță care prevede încheierea unei convenții între ANAF și Poșta Română, urmând ca poștașii să livreze datornicilor documente trimise de ANAF pentru accesarea amnistiei fiscale precum și răspunsurile acestora către ANAF. De asemenea, oamenii Poștei vor încasa, cu POS sau numerar, de la datornici sumele pe care aceștia le au de plată dacă accesează amnistia. Potrivit ministrului Finanțelor, săptămâna următoare circa 1 milion de români cu datorii la stat vor fi informați de facilitățile pe care le au dacă plătesc în cadrul amnistiei fiscale.
Câștigul salarial mediu net lunar a fost 4.412 lei, în anul 2023, în creștere cu 16,1% (+611 lei) comparativ cu anul precedent, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
PNL crește bonificația pentru buni platnici de la 3% la 5%, printr-un amendament care a fost depus de către deputatul Florin Roman și care a trecut, marți, de Comisia de Buget din Senat. De măsură vor beneficia 560.000 de companii care și-au plătit la timp datoriile bugetare, precizează liberalii.
Ioan Todea, Fondator și Președinte al companiei Total Trust, activă de două decenii pe piața serviciilor profesioniste de securitate a afacerilor, analizează modul în catre se poate ajunge la un cerc vicios al „feed back-ului” în serviciile de securitate, asemănător celui din sănătate, și cu ce soluții se poate ieși din acesta.
Împrumuturile contractate de către Guvern au ajuns la 167,2 miliarde lei până la finele lunii august, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma reprezintă 77% din necesarul brut de finanțare de 217 miliarde lei, revizuit de Guvern la începutul lunii septembrie.
Spațiul de manevră al Guvernului în ce privește raportarea către Eurostat a unei îndatorări peste 50% s-a redus tot mai mult odată cu împrumuturile foarte mari din ultimii ani.
Ministerul Finanțelor pregătește un parteneriat cu Poșta Română pentru a facilita accesul debitorilor la amnistia fiscală aprobată recent de către Guvern, potrivit informațiilor Profit.ro. Finanțele ar beneficia, astfel, de aria mare de acoperire a Poștei și ar ajunge la un număr semnificativ de debitori. Finanțele ar trimite debitorilor, prin intermediul poștașilor, materialele pentru amnistie, cum ar fi informări, cerere de anulare, etc, urmând ca în fază ulterioră poștașii să poată chiar încasa sumele pe care le au de plată datornicii, arată sursele Profit.ro.
Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat că nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv, el arătând că este nevoie în continuare să apărăm cota unică, așa cum este ea acum reglementată de Codul Fiscal.
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, cu un deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cât prevede legea bugetului adoptată la începutul acestui an. Față de varianta pusă în dezbatere publică, rectificarea adoptată acum de către Guvern prevede fonduri suplimentare pentru Agricultură (+4,48 miliarde lei față de 2 miliarde lei în varianta inițială) și Dezvoltare (+1,95 miliarde lei față de o tăiere de 55 de milioane de lei în proiect).