Autoritățile justifică întârzierea aplicării unei prevederi din Legea petrolului ce datează din 2014 inclusiv prin decesul unui coordonator al studiului comandat în vederea elaborării metodologiei de stabilire a redevenței pe veniturile terminalelor petroliere care nu se află în proprietatea statului român.
Comisia Europeană reclamă României să reducă, ca parte a obiectivelor asumate în cadrul PNRR, plafonul pentru încadrarea la impozitare în regim de microîntreprinderi, de la 500.000 de euro în prezent la 88.500 de euro, cât este plafonul de TVA potrivit directivei pentru TVA, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu într-o conferință de presă la Guvern. Profit.ro a prezentat această informație pe surse în urmă cu aproape o săptămână.
România suspendă în totalitate aplicarea prevederilor Convenției dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital, semnată la Moscova, la 27 septembrie 1993.
Comisia Europeană (CE) a transmis Guvernului că va pierde 330 milioane euro din cererea de plată numărul 3 dacă Guvernul nu reduce pragul impozitarea microîntreprinderilor de la 500.000 de euro pe an la pragul de TVA, de 88.500 euro pe an, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.
Profit.ro a anunțat la începutul lunii octombrie, citând surse guvernamentale, că Guvernul s-a înțeles la nivel informal cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată.
Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piață, ceea ce ar fi dus la creșteri semnificative ale impozitelor în localitățile mai dezvoltate și cu prețuri mai ridicate, va fi amânată până la 1 ianuarie 2026, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat încă din august, într-un interviu pentru Profit.ro, că sistemul necesar pentru implementarea impozitării la valoarea de piață nu va fi gata în acest an, astfel că este necesară amânarea.
Blocul Național Sindical (BNS) a lansat un apel public către guvern pentru a reduce impozitarea pe muncă. Un studiu realizat de Departamentul Cercetare din cadrul BNS arată că nivelul contribuțiilor sociale din România transformă fiscalitatea muncii într-una excesivă. Ponderea lor față de veniturile din taxe este mult mai mare decât în statele Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).
Guvernul a primit un timp suplimentar, de 10 zile, pentru a trimite către Comisia Europeană planul fiscal structural pentru perioada de șapte ani - 2025-2031, potrivit informațiilor Profit.ro. Astfel, noul termen până la care trebuie trimis planul este 25 octombrie, față de 15 octombrie anterior.
România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an, în celelalte state fiind înregistrate scăderi, în medie cu 6,1%, în perioada august 2023-august 2024, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Explicația: politica fiscală agresivă a Guvernului, care a operat două creșteri de accize, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, majorări care au condus la o creștere a prețurilor cu peste 10%.
Deficitul bugetar pentru acest an va trece de 7% din PIB, iar perspectivele privind politica fiscală după alegeri, rămâne incertă, atrage atenția agenția de evaluare financiară S&P. Agenția consideră cã economia României va înregistra o creștere de numai 1,6% în anul 2024, sub așteptări, în contextul în care cererea internă, generată de creșteri ample de salarii și pensii, a stimulat creșterea importurilor. Totodată, S&P a confirmat ratingurile României, cu perspectivă stabilă.