Acciza la bere va fi majorată în următorii doi ani după un calendar nou, care va înlocui actuala metodă de ajustare a accizei în funcție de evoluția inflației, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Guvern și analizat de Profit.ro. Trebuie menționat că inflația (creșterea prețurilor) este în încetinire, iar modificarea propusă acum va aduce, probabil, mai mulți bani la buget. Astfel, acciza la bere va fi majorată cu 4,3% anul următor (față de 2024) și cu 5% în 2026 (față de nivelul prevăzut pentru 2025).
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atenționează cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false, transmise în numele instituției, prin care contribuabililor, persoane fizice, le este transmisă o "Nota informativă", fiind înștiințați cu privire la o presupusă datorie, pentru care este necesară plata pentru evitarea executării silite și a valorificării bunurilor.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că, potrivit datelor Inspecției Muncii, în România salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaților, mai exact bărbații câștigă 6.261 de lei, iar femeile 6.762 de lei.
Restrângerea consumului guvernamental și ”menținerea unei politici prudente de venituri/transferuri sociale, inclusiv în ceea ce privește salariul minim”, precum și o reducere semnificativă a dinamicii ”remunerării salariaților” constituie angajamente ale Guvernului pe care le va transmite Comisiei Europene în Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României.
Cu un volum total de gaze naturale estimat la 100 miliarde metri cubi, Neptun Deep va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Pe termen mediu și lung, la orizontul anului 2028/2031, creșterea economicã a României va încetini față perioada pre-pandemie, iar țara noastră va înregistra o creștere economică moderată, potrivit Planului Fiscal Structural pe Termen Mediu al României, pe care Guvernul îl va transmite Comisiei Europene.
Guvernul estimează pentru acest an un deficit bugetar, în termeni ESA, de 7,9%, așa cum a anunțat Profit.ro încă de la începutul lunii octombrie. Estimarea se regăsește în planul fiscal pe care Guvernul l-a pregătit pentru a fi trimis Comisiei Europene până la data de 25 octombrie. De asemenea, cum a anunțat Profit.ro, anul următor deficitul ar urma să coboare la 7%, deci cu o ajustare de 0,9 puncte procentuale. Foarte important, reforma fiscală va avea loc în al doilea trimestru al anului următor, după stabilirea unor scenarii pe baza unor propuneri de la Banca Mondială și după consultări cu mediul de afaceri.
Salariul minim va fi anul viitor 4.050 de lei, conform propunerii Guvernului, discutate de premierul Ciolacu cu patronatele și sindicatele.
Profit.ro a anunțat la începutul lunii octombrie, citând surse guvernamentale, că Guvernul s-a înțeles la nivel informal cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată.
Numărul microîntreprinderilor active se situează în prezent la circa 380.000, iar o reducere a pragului pentru încadrarea la acest tip de impozit pe venit, așa cum solicită Comisia Europeană (CE), ar determina ca circa 30%, în jur de 114.000 de micro, să treacă la regim de impozit pe profit, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. CE solicită ca pragul de venituri anuale până la care o firmă poate aplica regimul de impozit pe venit al microîntreprinderilor să fie redus de la 500.000 de euro în prezent la 88.500 de euro, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-o conferință la Guvern.