Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piață, ceea ce ar fi dus la creșteri semnificative ale impozitelor în localitățile mai dezvoltate și cu prețuri mai ridicate, va fi amânată până la 1 ianuarie 2026, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat încă din august, într-un interviu pentru Profit.ro, că sistemul necesar pentru implementarea impozitării la valoarea de piață nu va fi gata în acest an, astfel că este necesară amânarea.
De ce este important În lipsa acestei amânări, trecerea la noul sistem de impozitare s-ar face, conform legislației în prezent în vigoarre, de la 1 ianaurie 2025.
Majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu cea de piață, este și printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR.
"Întrucât, îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice, coroborat cu faptul că se află în curs de derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, se propune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 referitoare la modificarea Titlul IX -Impozite și taxe locale din Codul fiscal, de la data de 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026", arată Ministerul Finanțelor în proiect.
În cadrul Ministerului Finanțelor se va înființa o structură responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate. Structura de specialitate are, în principal, atribuții privind gestionarea unei baze de date naționale cuprinzătoare cu proprietățile imobiliare, colaborarea cu unitățile administrativ-teritoriale, precum și cu alte entități în ceea ce privește datele și informațiile despre proprietăți, realizarea și implementarea unor modele specifice privind impozitarea proprietății imobiliare, coordonarea metodologică a organelor fiscale locale în ceea ce privește procedurile specifice derulate în cadrul activității de administrare privind impozitarea proprietății imobiliare, elaborarea formularisticii specifice activității de administrare a creanțelor fiscale aferente impozitării proprietății imobiliare.
În acets scop, numărul de posturi de la Finanțe va fi suplimentat și va fi stabilit ulterior prin act normativ.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va pune la dispoziția Ministerului Finanțelor accesul și resursele necesare pentru conectarea la sistemele informatice și platformele hardware și software pe care le gestionează. Acestea includ, dar nu se limitează la:
- Sistemul integrat de cadastru și carte funciară;
- Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale;
- Sistemul centralizat e-Terra privind baza de date spațială (sectoare cadastrale).
În funcție de necesitățile identificate în procesul de implementare a impozitării proprietății imobiliare, pot fi incluse și alte sisteme și baze de date gestionate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară relevante pentru activitățile desfășurate și respectiv, în funcție de responsabilitățile Ministerului Finanțelor privind implementarea impozitării proprietății imobiliare.