România a primit o prelungire a termenului până la care trebuie să trimită CE planul fiscal structural

România a primit o prelungire a termenului până la care trebuie să trimită CE planul fiscal structural
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 08:12

Guvernul a primit un timp suplimentar, de 10 zile, pentru a trimite către Comisia Europeană planul fiscal structural pentru perioada de șapte ani  - 2025-2031, potrivit informațiilor Profit.ro. Astfel, noul termen până la care trebuie trimis planul este 25 octombrie, față de 15 octombrie anterior.

Reprezentanți ai Guvernului au declarat în ultimele luni, în mai multe rânduri, că planul fiscal structural trebuie trimis până la 15 octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ciolacu, referitor la modificarea pragului la microîntreprinderi: Voi discuta în coaliție, direct cu președintele PNL CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, referitor la modificarea pragului la microîntreprinderi: Voi discuta în coaliție, direct cu președintele PNL
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Planul care va fi prezentat în următoarea perioadă va fi unul mai degrabă generic, fără măsuri concrete de ajustare, dar va include date privind calendarul de ajustare a deficitului și nivelul de la care se începe această ajustare.

Autoritățile nu au prezentat până acum informații despre acest plan. Mediul economic se teme că autoritățile vor evita să prezinte măsuri mai dure de corecție înainte de alegeri, dar ulterior ar putea urma și astfel de decizii, inclusiv în ce privește taxele.

România trebuie să prezinte acest plan din cauza deficitului bugetar ridicat, peste limita de 3% permisă în UE. Anul trecut, deficitul bugetar s-a situat la 6,6% potrivit standardelor ESA și la 5,7% potrivit standardelor utilizate intern de România (deficitul cash).

S&P vede deficitul bugetar la 7,3% anul acesta și incertitudine fiscală după alegeri. Creșterea puternică a salariilor și pensiilor a alimentat importurile, iar avansul accelerat al salariilor pune și probleme de competitivitate economiei CITEȘTE ȘI S&P vede deficitul bugetar la 7,3% anul acesta și incertitudine fiscală după alegeri. Creșterea puternică a salariilor și pensiilor a alimentat importurile, iar avansul accelerat al salariilor pune și probleme de competitivitate economiei

Deficitul pentru acest an, aproape de 8%

Profit.ro a scris la începutul lunii octombrie, citând surse guvernamentale, că Guvernul s-a înțelesla nivel informal cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată la 7,9% din PIB în termeni ESA (standardul utilizat la nivel UE). Deficitul în termeni cash (standardul utilizat intern în România) ar urma să se situeze la circa 8%, în jurul a 142 miliarde lei.

Sursele Profit.ro au arătat că planul urmează să prevadă un deficit de 7,9% ESA pentru anul acesta și o ajustare la 7% anul următor. Planul va parcurge mai multe etape, urmând să fie acceptat oficial de către Comisie la o dată ulterioară.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 88.500 euro, cât e nivelul pragului TVA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 88.500 euro, cât e nivelul pragului TVA

Prognoza de primăvară a Comisiei Europene indică un deficit de 6,9% în termeni ESA pentru România (similar cu deficitul cash stabilit de Guvern la rectificare), dar estimarea CE va fi revizuită, odată cu publicarea în următoarea perioadă a prognozei economice de toamnă, la 7,9%, potrivit surselor Profit.ro.

După publicarea acestor informații, surse oficiale au transmis Profit.ro o poziție mai nuanțatăț, anume că Guvernul discută cu CE pentru un deficit mai ridicat față de estimarea din prezent (de 6,9% în prognoza de primăvară a Comisiei Europene), punctul de plecare acum în discuții fiind 7,9%, nivel care va fi noua estimare de deficit pentru acest an pentru România în prognoza de toamnă a Comisiei Europene. Potrivit acestora, în prezent nu s-a ajuns, încă, la vreun acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
plan fiscal
plan fiscal structural
ce
comisia europeana
guvern
ministerul finantelor