Guvernanții au afirmat în mai multe rânduri că România are nevoie de o dezvoltare mai accelerată. Planul preconizează, însă, o "performanță" majoră la dobânzi.
Acciza la bere va fi majorată în următorii doi ani după un calendar nou, care va înlocui actuala metodă de ajustare a accizei în funcție de evoluția inflației, a decis astăzi Guvernul prin ordonanță de urgență. Trebuie menționat că inflația (creșterea prețurilor) este în încetinire, iar modificarea propusă acum ar putea aduce mai mulți bani la buget. Astfel, acciza la bere va fi majorată cu 4,3% anul următor (față de 2024) și cu 5% în 2026 (față de nivelul prevăzut pentru 2025).
Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piață, ceea ce ar fi dus la creșteri semnificative ale impozitelor în localitățile mai dezvoltate și cu prețuri mai ridicate, va fi amânată până la 1 ianuarie 2026, prevede o ordonanță de urgență adoptată astăzi de către Guvern. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat încă din august, într-un interviu pentru Profit.ro, că sistemul necesar pentru implementarea impozitării la valoarea de piață nu va fi gata în acest an, astfel că este necesară amânarea.
Comisia Europeană a propus României ca reducerea pragului pentru încadrarea la impozitul pentru microîntreprinderi, aplicat pe venit, să se facă gradual în perioada 2027-2029, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat de Profit.ro, a afirmat că pentru adoptarea propunerii Comiisie este necesar acordul Coaliției. În urmă cu o săptămână, Ministrul Integrării și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că CE solicită României coborârea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent, la pragul pentru TVA, de 88.500 euro.
Deficitul în termeni cash al Guvernului se va situa anul acesta la 8%, nefiind complet exclusă o ușoară depășire a acestui nivel, potrivit informațiilor Profit.ro. Nivelul deficitului cash, standard folosit intern inclusiv la datele publicate lunar de Ministerul Finanțelor, este cel care contează, alături de datoriile vechi ce ajung la plată, pentru stabilirea necesarului brut de finanțare, suma pe care trebuie să o împrumute statul anul acesta. Deficitul în termeni ESA, cel care contează pentru planul fiscal pe care Guvernul îl trimite pe 25 octombrie Comisiei Europene, este estimat la 7,9% din PIB, așa cum a anunțat Profit.ro la începutul lunii octombrie, informație confirmată de raportul obținut pe surse săptămâna trecută.
O direcție a ANAF a scos la licitație un contract pentru achiziția unui sistem fotovoltaic, care să fie montat pe acoperișul unuia dintre sediile Fiscului din Iași, potrivit documentelor analizate de către Profit.ro. Astfel, ANAF ar urma să cheltuiască 120.000 de lei pentru un sistem de panouri cu o putere de 28,32 kw. Pe de altă parte, tot ANAF, printr-o altă direcție, a scos la vânzare un sistem de panouri fotovoltaice (cu un post de transformare) la un preț de 208.400 lei.
Salariul minim va fi anul viitor 4.050 de lei, propunerea Guvernului, discutată săptămâna trecută de premierul Ciolacu cu patronatele și sindicatele, fiind redactată acum oficial sub forma unui proiect de hotărâre.
Spirits România, asociație patronală ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România, a transmis o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu și ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, prin care solicită adoptarea unui calendar de creștere graduală a accizei la alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflația.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a lansat proiectul pentru alegerile prezidențiale în care propune investiții publice de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani, din care 10 miliarde de euro anual în industrie. Dacă va fi ales președinte, Marcel Ciolacu promite scutirea de impozit pe salariul minim pentru tinerii sub 26 de ani, respectiv scutirea pe o perioadă de 3 ani, de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri pentru românii din diaspora.
ANAF a impus suplimentar la plată grupului grec OTE, în urma unei inspecții fiscale efectuate pentru anii fiscali 2017-2021 la filiala din România, Telekom România Mobile, o sumă de 33,5 milioane euro.