Peste 100.000 de microîntreprinderi ar trebui să treacă la impozit pe profit dacă se reduce pragul la micro așa cum cere CE - surse

Peste 100.000 de microîntreprinderi ar trebui să treacă la impozit pe profit dacă se reduce pragul la micro așa cum cere CE - surse
scris 16 oct 2024

Numărul microîntreprinderilor active se situează în prezent la circa 380.000, iar o reducere a pragului pentru încadrarea la acest tip de impozit pe venit, așa cum solicită Comisia Europeană (CE), ar determina ca circa 30%, în jur de 114.000 de microfirme, să treacă la regim de impozit pe profit, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. CE solicită ca pragul de venituri anuale până la care o firmă poate aplica regimul de impozit pe venit al microîntreprinderilor să fie redus de la 500.000 de euro în prezent la 88.500 de euro, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-o conferință la Guvern.

Profit.ro a prezentat pe surse, în urmă cu aproape o săptămână, informația privind solicitarea CE.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, Profit.ro a anunțat astăzi că România riscă să piardă 330 de milioane de euro dacă nu îndeplinește jalonul din PNRR legat de microîntreprinderi. În prezent banii sunt doar suspendați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un număr mare de firme preferă impozitarea pe venit în regim de microîntreprindere, întrucât taxarea este mai redusă și mai simplă.

VIDEO Ciolacu, referitor la modificarea pragului la microîntreprinderi: Voi discuta în coaliție, direct cu președintele PNL CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, referitor la modificarea pragului la microîntreprinderi: Voi discuta în coaliție, direct cu președintele PNL

Regimul microîntreprinderilor face parte din jalonul 206, care este inclus în cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 2,7 miliarde euro. În prezent, Comisia consideră jalonul neîndeplinit pentur că România nu a redus suficient aria de aplicabilitate a regimului micro. Guvernul are la dispoziție încă șase luni pentru a îndeplini jalonul și a primi, totuși, suma aferentă, acum suspendată.

Guvernul a aplicat, începând cu anul acesta, o serie de restricții la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un actionar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate.

Deși restricțiile au dus la o scădere semnificativă a numărului de micro, declinul nu este considerat suficient de către Comisie.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
impozit
impozit profit
impozit venit
anaf
ministerul finantelor