VIDEO Japonia a fost lovită de un taifun extrem de puternic, Shanshan, care a făcut victime. Vântul bate cu 200 km/h. Toyota și Nissan își suspendă activitățile, sute de zboruri au fost anulate

VIDEO Japonia a fost lovită de un taifun extrem de puternic, Shanshan, care a făcut victime. Vântul bate cu 200 km/h. Toyota și Nissan își suspendă activitățile, sute de zboruri au fost anulate
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2024

Un taifun foarte puternic, Shanshan, a lovit joi Japonia, provocând victime și pagube încă din primele ore după ce s-a dezlănțuit - cu vânt foarte puternic și ploi torențiale - asupra sudului țării, relatează AFP și Reuters.

Cel mai puternic taifun al anului în Japonia, cu rafale de până la 200 km/h, a atins principala insulă sudică a țării, Kyushu, unde locuiesc 12,5 milioane de oameni, în jurul orei locale 8:00 (2:00, ora României), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ Gigantul american Foot Locker și-a cedat afacerea din România. Noul investitor pregătește o extindere accelerată CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Gigantul american Foot Locker și-a cedat afacerea din România. Noul investitor pregătește o extindere accelerată
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cel puțin trei persoane au fost ucise în sud-vestul Japoniei, în prefectura Kagoshima. Traficul aerian este îngreunat și peste un sfert de milion de gospodării din șapte prefecturi au rămas fără curent electric.

Marii producători auto și-au suspendat operațiunile în unele sau chiar în toate fabricile lor interne din cauza taifunului. Toyota și-a suspendat producția în toate cele 14 fabrici ale sale din Japonia, în timp ce Nissan și Honda au decis să înceteze temporar activitatea la uzinele lor din Kyushu.

Shanshan a atins țărmul în apropierea orașului Satsumasendai, situat în sud-vestul insulei Kyushu. Autoritățile au avertizat că furtuna ar putea fi una dintre cele mai puternice care au lovit vreodată regiunea, iar guvernele locale au emis ordine de evacuare pentru milioane de locuitori din mai multe prefecturi.

Trei persoane au murit, una a fost dată dispărută, două au fost grav rănite și cinci au suferit răni ușoare din cauza taifunului, a declarat secretarul șef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi. "Deoarece acest taifun se deplasează lent, cantitatea totală de ploaie ar putea fi destul de mare", avertizat Hayashi.

Imaginile difuzate de postul public de televiziune NHK arată pereți dărâmați și geamuri sparte ale clădirilor în orașul Miyazaki din sudul Kyushu, obiecte împrăștiate pe stradă sau agățate de stâlpii de electricitate.

Numărul deținătorilor de criptomonede s-a dublat în doar un an CITEȘTE ȘI Numărul deținătorilor de criptomonede s-a dublat în doar un an

Douăzeci și șase de persoane au fost rănite și peste 150 de clădiri au fost avariate la primele ore ale dimineții în prefectura Miyazaki, pe coasta Pacificului, a declarat un oficial local pentru AFP. Majoritatea rănilor au fost provocate de geamuri sparte sau de obiecte căzute din cauza vântului puternic.

"Vă rugăm să manifestați vigilență maximă față de riscul de furtuni violente, valuri și maree înalte în Kagoshima, precum și alunecări de teren și inundații în zonele joase și revărsări de râuri în sudul Kyushu", a avertizat joi dimineață serviciul meteorologic.

Este de așteaptă ca cele două prefecturi din sudul insulei Kyushu să primească aproape jumătate din precipitațiile medii anuale în 48 de ore. În Kagoshima și Miyazaki, până vineri dimineață ar putea cădea 1.100 de litri de apă pe metru pătrrat.

După ce se va dezlănțui în Kyushu în următoarele câteva zile, se așteaptă ca furtuna să se apropie de regiunile centrale și estice, inclusiv de capitala Tokyo, în jurul weekend-ului, a declarat agenția meteorologică.

Companiile aeriene, inclusiv ANA Holdings și Japan Airlines au anunțat deja anularea a peste 600 de zboruri interne.

Serviciile feroviare au fost suspendate în multe zone din Kyushu, iar companiile feroviare care operează liniile de mare viteză Shinkansen au anunțat deja că legăturile ar putea fi, de asemenea, suspendate în funcție de condițiile meteorologice din arhipelag în această săptămână.

Premierul Marii Britanii avertizează asupra unui buget ”dureros” CITEȘTE ȘI Premierul Marii Britanii avertizează asupra unui buget ”dureros”

Taifunul Shanshan este cel mai recent sistem meteorologic dur care a lovit Japonia, după taifunul Ampil, care a dus, de asemenea, la pene de curent și evacuări, la începutul acestei luni.

Potrivit unui studiu publicat în iulie, taifunurile din regiune se formează mai aproape de coastă decât în trecut, se intensifică mai rapid și rămân mai mult timp deasupra uscatului, ca urmare a schimbărilor climatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
taifun