VIDEO Ferrari și rață gourmet: O fostă consilieră a guvernatorului statului New York, acuzată de spionaj în favoarea Chinei

VIDEO Ferrari și rață gourmet: O fostă consilieră a guvernatorului statului New York, acuzată de spionaj în favoarea Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2024

Linda Sun, o fostă consilieră a guvernatoarei New York Kathy Hochul, a fost acuzată că a acționat în secret ca agent al guvernului chinez, în schimbul unor compensații de milioane de dolari și a unor cadouri, inclusiv mese cu rață gourmet, a anunțat procurorul Breon Peace, relatează CNN și Reuters.

Linda Sun, în vârstă de 41 de ani, și soțul ei, Chris Hu, în vârstă de 40 de ani, au pledat „nevinovat” la acuzațiile penale în fața magistratului american Peggy Kuo din Brooklyn. Ei au fost arestați, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Flaros a lansat ridicarea unui bloc CITEȘTE ȘI Flaros a lansat ridicarea unui bloc
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Procurorii federali din Brooklyn au declarat că, în timp ce lucra în guvernul statului, Sun a împiedicat reprezentanții guvernului taiwanez să se întâlnească cu oficialii și a încercat să aranjeze ca un oficial de rang înalt din statul New York să viziteze China. În schimb, reprezentanții guvernului chinez ar fi aranjat tranzacții în valoare de milioane de dolari pentru Hu, care avea activități comerciale în China.

Procurorii au declarat că Sun și Hu au folosit banii pentru a cumpăra o mașină sport Ferrari Roma 2024, precum și proprietăți pe Long Island din New York și în Honolulu, în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari. Alte cadouri au inclus rațe sărate în stil Nanjing pregătite de bucătarul personal al unui oficial guvernamental chinez și livrate acasă la părinții lui Sun, au declarat procurorii.

Guvernatoarea Hochul nu a fost acuzată de nicio infracțiune. Biroul său o concediase pe Sun în martie 2023. După ce a descoperit dovezi de conduită necorespunzătoare, a raportat imediat autorităților acțiunile lui Sun și a acordat asistență pentru aplicarea legii pe tot parcursul procedurilor, a declarat un purtător de cuvânt al guvernatoarei.

Judecătoarea Kuo a ordonat eliberarea lui Sun pe o cauțiune de 1,5 milioane de dolari și a lui Hu pentru o cauțiune de 500.000 de dolari. Următoarea lor înfățișare la tribunal este la 25 septembrie. „Clienta noastră este supărată, pe bună dreptate, că i-au fost aduse aceste acuzații”, a declarat avocatul lui Sun, Jarrod Schaeffer, după audiere.

Norvegia - Nou record mondial la mașini electrice CITEȘTE ȘI Norvegia - Nou record mondial la mașini electrice

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Sun devenise adjuncta șefului de cabinet al lui Hochul în septembrie 2021, după ce anterior lucrase în diferite agenții de stat.

În ultimii ani, Departamentul de Justiție al SUA a luat măsuri drastice împotriva persoanelor acuzate că lucrează în numele unor adversari precum China și Rusia, fără a se înregistra la guvernul SUA, așa cum prevede legea.

Luna trecută, universitarul chinez Wang Shujun a fost condamnat la tribunalul federal din Brooklyn pentru colectarea de informații despre activiștii din New York care susțin democrația în China și pentru împărtășirea rezultatelor sale cu Beijingul.

Sun face obiectul a opt capete de acuzare, inclusiv neînregistrarea în conformitate cu Legea privind înregistrarea agenților străini și conspirație pentru spălare de bani. Hu se confruntă cu trei capete de acuzare, inclusiv conspirație pentru fraudă bancară.

Casa lor a fost percheziționată de anchetatorii federali în iulie, potrivit unor surse. Sun și Hu au fost arestați marți dimineață la reședința lor din Long Island.

Sun este acuzată că a încălcat regulile interne și protocoalele guvernului statului în beneficiul guvernului chinez, potrivit documentelor judiciare. Printre activitățile lui Sun, spun procurorii, ea a acționat ca un agent nedeclarat al Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, acționând la cererea acestora și implicându-se în activități politice pentru a promova interesele PCC, inclusiv „blocând accesul reprezentanților guvernului taiwanez la funcționari de nivel înalt din statul New York”. Actul de acuzare detaliază un efort al lui Sun de a obține „scrisori de invitație neautorizate” de la biroul guvernatorului, care au fost apoi utilizate pentru a facilita călătoriile unor oficiali guvernamentali din RPC în Statele Unite pentru întâlniri cu oficiali de stat din New York. Procurorii susțin, de asemenea, că ea a încercat să „faciliteze o călătorie” în China a unui politician new-yorkez de nivel înalt, fără a da și nume.

viewscnt
Afla mai multe despre
linda sun
spionaj
china